Planlanan Koltuk Kapasitesine Göre Dünyanın En Büyük İlk 20 Havalimanı (Aralık 2023)

Planlanan Kapasite Bakımından En Büyük Havalimanları (Aralık 2023)

Havayolları tarafından planlanan koltuk kapasitesine göre, dünyanın en işlek havalimanlarının aralık ayı sıralaması belli oldu.

Her zaman olduğu gibi, büyük havayollarının hub (merkez) olarak kullandıkları havalimanları, dünya genelindeki sıralamada öne çıktı.

Delta Air Lines’ın hub’ı niteliğindeki Atlanta Havalimanı, yine ilk sırada yer aldı.

Planlanan Koltuk Kapasitesine Göre Dünyanın En Büyük İlk 40 Havalimanı (Aralık 2023)
Planlanan Koltuk Kapasitesine Göre Dünyanın En Büyük İlk 40 Havalimanı (Aralık 2023)

Emirates’in hub’ı Dubai Havalimanı ikinci, Japan Airlines ve All Nippon Airways’in büyük ağırlığı bulunan Tokyo Haneda Havalimanı ise üçüncü oldu.

İlk olarak geçen ayki yazımda dikkat çektiğim üzere, Dubai ile Atlanta arasındaki farkı iyice kapanmış durumda. Dubai Havalimanı bir kaç ay içerisinde dünyanın zirvesine oturacak gibi görünüyor.

İki havalimanı arasında kasımda 250 bin adet olan koltuk kapasitesi farkı, bu ay 100 bine kadar inmiş.

Ülkemizden İstanbul İGA Havalimanı, sekizinci sırada.

Bununla birlikte; Los Angeles, İstanbul, Pekin, Delhi, Şanghay ve Guangzhou havalimanlarının çok küçük farklarla sıralandıkları dikkat çekiyor. Bu noktaların yerlerinde her an değişiklik olabilir.

İlk 40 arasında yer aldığından tabloda görünmeyen İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 1,9 milyon koltukla dünya genelinde 57. sırada bulunduğunu da ekleyeyim.

Pekin Daxing Havalimanı
Pekin Daxing Havalimanı

Dikkat çeken bir diğer husus, Çinli havalimanları.

Dış hat uçuşlarında henüz Covid-19 krizi öncesi seviyelerine ulaşmayan Çinli havalimanları, durumun iyice normale dönmesiyle birlikte bilhassa önümüzdeki yaz aylarından itibaren dünyanın ilk 10 sıralamasında yukarılara tırmanacak gibi görünüyorlar.

Özellikle Pekin için ayrı bir parantez açmak gerekiyor.

Pekin Havalimanı’nın yanı sıra 2019 yılında hizmete giren Daxing Havalimanı, toplamda 6,3 milyon koltuk kapasitesiyle kriz öncesi çoktan geride bırakmışlar.


Posted

in

,