Xiamen Airlines - Boeing 787

Xiamen Airlines, Katar’a Uçan İlk Çinli Havayolu Olacak

Xiamen Airlines, Çin’den Katar’a tarifeli sefer yapan ilk havayolu şirketi olacak.

Önümüzdeki ekim ayında başlaması planlanan uçuşlar, Xiamen ve Pekin Daxing havalimanlarından, Doha’ya gerçekleştirilecek.

Boeing 787 tipi uçakların kullanılacağı seferler, Daxing’den her gün, Xiamen’den ise haftada iki kez icra edilecek.

Halihazırda Katar ile Çin arasında, tamamı Qatar Airways tarafından olmak üzere haftada 30 adetten fazla uçuş yapılıyor.

Xiamen Airlines - Boeing 787
Xiamen Airlines – Boeing 787

Yeni seferler çerçevesinde Qatar Airways ile Xiamen Airlines arasında bir de codeshare anlaşması imzalandı.

Böylece Çin’den taşınacak yolcuların, Qatar Airways’in Afrika, Avrupa ve Orta Doğu seferlerine aktarımı daha kolay olacak.

Bu arada, Xiamen Airlines’ın aslında, Çin’in en büyük havayolu şirketi niteliğindeki China Southern Airlines’ın bir alt şirketi olduğunu da hemen ekleyeyim.

Qatar Airways ise 2018 yılının sonunda, China Southern’ın yüzde 5 oranında hissesini satın alarak bu şirkete ortak olmuştu.

Dolayısıyla Xiamen Airlines’ın Doha seferlerine, bağımsız ticarî bir karardan ziyade, China Southern – Qatar Airways ilişkileri çerçevesinde bakmak daha doğru olur.

Hatta bir adım daha ileri giderek, yeni seferleri Çin ile Katar arasındaki diplomatik uyumun bir yansıması şeklinde de değerlendirmek mümkün.

Hindistan - Avrupa Ticarî Güzergâh
Hindistan – Avrupa Ticarî Güzergâh

Geçen hafta Hindistan’da düzenlenen G20 toplantısında açıklanan ve Hindistan ile Avrupa’yı bağlamayı hedefleyen yeni ticaret güzergâhı ve Çin’in yıllardır sürdürmeye çalıştığı Kuşak ve Yol İnisiyatifi‘nin, bölgemizdeki havayolu hatlarını ve işbirliklerini, kısa – orta vadede derinden etkileyeceğini düşünüyorum.