THY - Airbus A321neo

THY Filosundaki Bazı A321neo’lar Motor Sorunu Sebebiyle Uçuştan Alındı

Türk Hava Yolları (THY) filosunda bulunan Airbus A321neo tipi uçakların dokuz adedi, motor sorunu sebebiyle uçuştan alındı.

A321neo’larda kullanılan Pratt & Whitney PW1100G tipi motorlar, yıllardır süregelen teknik sorunlarla boğuşuyor.

Mevcut durumda herhangi bir değişiklik olmazsa, THY’nin yıl sonuna kadar yere indireceği A321neo sayısının 11 veya 12’yi bulacağı belirtiliyor.

Halihazırda THY filosunda toplam 56 adet Airbus A321neo bulunuyor.

THY - Airbus A321neo
THY – Airbus A321neo

PW1000G ailesi motorlar, dünya genelinde çıkardıkları sorunlarla tanınıyor.

Geçtiğimiz mayıs ayında Hindistanlı havayolu Go First, filosundaki bu tipteki motorların arıza oranının yüzde 50’ye ulaştığını belirterek uçuş operasyonunu askıya almıştı.

Bunun yanı sıra airBaltic, Iraqi Airways, Air Tanzania, Air Senegal ve KLM Cityhopper gibi bir çok havayolu aynı dertten mustarip.

Dünyanın en eski ve en büyük uçak motoru üreticilerinden Pratt & Whitney’in bu soruna çare bulmada pek de başarılı olmadığı düşünülüyor.

Zira Airbus A320neo tipi uçakların lansman müşterisi olan Qatar Airways, bundan yaklaşık sekiz yıl önce, 2015 yılında söz konusu motorların testleri sırasında gözlemlenen aksaklıklar sebebiyle bu motorlara sahip uçakları teslim almayı reddetmiş; aradan geçen bunca süreye rağmen PW1000G ailesi motorlar bir türlü hedeflenen verimde çalıştırılamamıştı.


Posted

in

,