İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın İkinci Pisti Temmuza Kaldı

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pistinin hizmete girişi bir kez daha ertelendi.

Dün İstanbul’da düzenlenen IATA Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Pegasus Havayolları Genel Müdürü Güliz Öztürk, yeni pistin önümüzdeki temmuz ayında açılacağını söyledi.

Gelgelelim Sabiha Gökçen Havalimanı, iki pistli operasyon için biraz daha bekleyecek.

Zira yeni pistin açılmasının ardından, mevcut pist uzun süreli bakıma alınacak ve en iyi ihtimalle 2024 yılının başına kadar kapalı kalacak.

Neticede iki pistli operasyon sayesinde havalimanının saatlik uçuş kapasitesi, 40 iniş/kalkıştan 80 iniş/kalkışa yükselecek.

Bir başka deyişle, bu havalimanımızın yıllık yolcu potansiyeli bir anda ikiye katlanacak. Tabii pist kapasitesine, terminal kapasitesinin de eşlik etmesi şartıyla.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı

Bilindiği üzere Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pist inşaatı adeta yılan hikâyesine dönmüştü.

Pistin ihalesi 2014 yılında yapılmış, 2015’te de inşaat sürecine ilişkin sözleşme imzalanmıştı.

Bir tarafta beş yılda İGA gibi devasa bir havalimanı sıfırdan inşa edilirken, Sabiha Gökçen’in pistinin neredeyse on yıldır bir türlü bitirilmemesi, İGA ile Sabiha Gökçen havalimanları arasındaki rekabetle ilişkilendirilmişti.

Son olarak 2022’nin eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pistinin Mayıs’ta biteceğini açıklamış fakat yukarıda da belirttiğim üzere bu da mümkün olmamıştı.