Delhi İndira Gandi Havalimanı

Hindistan, BAE’nin Yeni Uçuş Talebini Reddetti

Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) iki ülke arasındaki uçuş sayısını artırma talebini reddetti.

Hindistan Sivil Havacılık Bakanı Jyotiraditya Scindia’nın açıklamasına göre BAE, halihazırda haftalık 65.000 olan koltuk kapasitesi arzını, 50.000 adet daha artırmayı teklif etti.

Jyotiraditya Scindia bunun yerine, yerli havayollarının dış hatlarda daha uzun menzilli noktalara ve daha sık uçmalarını istediklerini belirtti.

Emirates CEO’su Tim Clark ise pazarın sürekli büyüdüğüne dikkat çekerek, bu kararın aslında Hindistanlı havayollarının zararına olacağını iddia etti.

Air India - Boeing
Air India – Boeing

Geçen ay Air India, tam 470 uçaklık devasa bir sipariş vererek, dış hat odaklı yapıya dönüşüm yönünde önemli bir adım atmıştı.

Air India’nın yanı sıra, ülkenin pazar payı en yüksek yerli havayolu IndiGo, THY ile bir anlaşma yaparak, tarihinde ilk kez geniş gövdeli uçak kullanmaya başlamıştı.

THY - IndiGo (1 Şubat 2023)
THY – IndiGo (1 Şubat 2023)

Dünyanın en hızlı büyüyen ve en fazla potansiyel vaat eden sivil havacılık pazarlarından bir tanesi konumundaki Hindistan’ın dış dünyayla bağlantısı, yabancı havayolları üzerinden sağlanıyor.

Özellikle Basra Körfezi merkezli Emirates, Qatar Airways ve Etihad Airways, Hindistan pazarında muazzam derecede etkin konumdalar.

Günümüz itibarıyla Emirates (9), Etihad (8), FlyDubai (10), Gulf Air (10), Kuwait Airways (8), Qatar Airways (13) gibi havayolları Hindistan’da toplam 58 noktaya sefer düzenliyor.

Buna Güneydoğu Asya’dan Malaysia Airlines (7) ve Singapore Airlines’ı (8) da ekleyebiliriz.

Gelgelelim, Hindistan’ın kendi havayolları dış hatlarda neredeyse yok gibi. Bu yüzden, ülke dışından Hindistan’a havayoluyla ulaşmak isteyenler, aktarmalı uçuşları tercih etmek zorunda kalıyor.

İşte bu mâkus talihi değiştirmek isteyen sektör ve hükümet temsilcileri, bol bol yeni uçak siparişi verilmesini ve millî havayollarının yeniden yapılanmasını teşvik ediyor.

Yakın bir gelecekte dünyanın en kalabalık ülkesi unvanını alacak olan Hindistan, bakalım bu konuda başarılı olacak mı?