Deutsche Bahn - Star Alliance

Deutsche Bahn – Lufthansa İşbirliğinde Yolcu Sayısı Arttı

Deutsche Bahn ile Lufthansa arasında geliştirilen işbirliği, tren – uçak bağlantılı seferlerle seyahat eden yolcu sayısının artmasını sağladı.

Deutsche Bahn, 2022’de bu şekilde seyahat eden yolcu sayısının, bir önceki yıla nispeten yüzde 25 oranında yükseldiğini açıkladı.

Yolcu sayısı hakkında kesin bir bilgi verilmezken, Lufthansa’nın 2019 yılında tren – uçak bağlantılı 575.000 adet bilet sattığı ve 2022’de bu sayının üzerine çıkıldığı belirtiliyor.

Almanya’da uçakla seyahat eden sayısının henüz Covid krizi öncesindeki seviyeye ulaşamadığı düşünülürse, intermodal taşımacılık anlamında önemli bir başarı elde edildiğini söylemek mümkün.

Almanya'da tren - uçak bağlantılı seyahatlerin yapıldığı noktalar. (2023)
Almanya’da tren – uçak bağlantılı seyahatlerin yapıldığı noktalar. (2023)

Özellikle son üç yılda, Lufthansa’nın hub’ı Frankfurt Havalimanı ile Almanya’nın bir çok kenti arasındaki tren bağlantısının güçlendirilmesi, yolcu artışında kritik rol oynuyor.

Önümüzdeki yıllarda Münih Havalimanı’nın da Almanya hızlı tren sistemine bağlanması ve Lufthansa’nın ikinci hub’ı niteliğindeki Münih’te de intermodal taşımacılığın geliştirilmesi hedefleniyor.

Almanya, Kısa Mesafelerde Tren Yolculuğunu Teşvik Ediyor

Almanya iç hat pazarında yaşanan bu gelişme hiç de sürpriz değil.

Zira uzunca bir süredir, kısa mesafeli seyahatlerin demiryoluyla yapılması teşvik ediliyor.

Bunun arkasında, çevreyi koruma kaygısı yatıyor.

Deutsche Bahn - Star Alliance
Deutsche Bahn – Star Alliance

2021 yılında Alman Sivil Havacılık Kurumu (Deutschen Luftverkehrswirtschaft) ile Deutsche Bahn arasında imzalanan bir protokolle, iç hatlarda uçağı tercih eden yolcuların beşte birinin trenle seyahate teşvik edilmesi hedeflenmişti.

Ayrıca Lufthansa ve Deutsche Bahn, zaten yıllardır sürdürdükleri işbirliğini genişleterek, Lufthansa Express Rail adı verilen programın kapsamını 17 istasyondan 22’ye yükseltmişti.

Söz konusu 22 istasyon, birer “çıkış” noktası olarak kabul ediliyor ve buralardan trene binen yolcular, Frankfurt Havalimanı’na taşınarak buradaki Lufthansa uçuşlarına aktarılıyor.

Halihazırda uzun menzilli tren seferleri açısından bağlantıları zayıf olan Münih Havalimanı’nın da konumunun geliştirilmesi arzu ediliyor.

Deutsche Bahn, Star Alliance Üyesi Olmuştu

İş bununla da kalmamış ve Alman demiryolu işletmecisi Deutsche Bahn, 1 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla Star Alliance üyesi olmuştu.

Böylece tarihte ilk kez, havayolu olmayan bir şirket, bir havayolu ittifakına girmişti.

Bunda amaç, çevre odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, özellikle nispeten kısa olan mesafelerde yolcuları uçak yerine trenle seyahat etmeye yönlendirmek.

Deutsche Bahn - Star Alliance
Deutsche Bahn – Star Alliance

Şimdilik sadece Lufthansa olmakla birlikte, yakın bir gelecekte Star Alliance’ın diğer 25 üye havayoluyla tek bir biletle (Tren + Uçak) yolculuk yapmak mümkün olacak.

Sadakat programı üyesi yolcular ayrıca, tren + uçak şeklinde yaptıkları seyahatlerden mil puanı kazanabilecek ve Deutsche Bahn’ın özel yolcu salonlarından faydalanabilecek.


Posted

in