Abu Dabi Havalimanı - Yeni Terminal Binası

Abu Dabi Havalimanı’nın Yeni Terminali Ne Zaman Açılacak?

Abu Dabi Havalimanı’nın kapasitesinin artırılması amacıyla yapımına başlanan yeni terminal binasının ne zaman açılacağı hâlâ belli olmadı.

Midfield Terminal Building şeklinde adlandırılan yeni terminalin aslında, 7/7/17 yani 7 Temmuz 2017 tarihinde açılması hedefleniyordu.

Fakat açılış tarihi yaklaştığında bunun mümkün olmadığı anlaşıldı ve en az iki senelik bir erteleme yaşanacağı ilan edildi.

Açılış planı 2020 yılına sarktı.

2020’nin ilk aylarında artık son denemeler ve burada görev yapacak personelin âşinalık (familiarization) çalışmaları yapılmaya başlandı.

Abu Dabi Havalimanı - Yeni Terminal Binası
Abu Dabi Havalimanı – Yeni Terminal Binası

Lâkin tam da o günlerde hem dünya hem de sivil havacılık sektörü eşi benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıya kaldı.

Covid-19 salgını tüm planları alt üst etti. Zaten Etihad Airways’in büyüme planlarına paralel olarak projelendirilen yeni terminal binası bir anda ihtiyaç fazlası durumuna düştü.

İş bununla da kalmadı; 2021 yılı ortalarında havalimanı işletmecisi, terminali inşa eden konsorsiyumla olan sözleşmesini iptal etti.

Abu Dabi Havalimanı Uydu Görüntüsü (2023)
Abu Dabi Havalimanı Uydu Görüntüsü (2023)

Son gelen bilgiler, 750.000 m² kullanım alanına ve 45 milyon yolcu/yıl kapasiteye sahip yeni terminalin bu yılın sonlarına doğru açılacağı yönünde.

Resmî açılışın, altı seneyi aşkın bir gecikmenin ardından, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kuruluş günü olan 2 Aralık günü yapılacağı belirtiliyor.

Tabii aradan geçen süre zarfında Etihad Airways’in büyüme planlarının iptal edildiğini düşünürsek, Abu Dabi Havalimanı’ndaki terminal binalarının kullanımının da değişeceğini söyleyebiliriz.

Terminal 1 ve 2 tamamen kapatılırken, Terminal 3’ün sadece uzun vadede doğabilecek ihtiyaçlar dahilinde kullanılabilmesi için yedekte tutulması düşünülüyor.

Yani son anda yine bir erteleme olmazsa, bu yılında sonundan itibaren Abu Dabi Havalimanı’nda sadece yeni terminal binasından hizmet verilecek.


Posted

in