Qatar Airways - Airbus A350

Airbus ve Qatar Airways, A350’lerdeki Boya Davasında Uzlaşmaya Vardı

Airbus ve Qatar Airways, A350 tipi uçaklardaki boya problemi sebebiyle açılan davada uzlaşmaya vardı.

Taraflar karşılıklı suçlamalarından vazgeçerken, bir buçuk seneye yakın bir süredir devam eden anlaşmazlığı sulh yoluyla çözmüş oldu.

Anlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgi verilmemekle birlikte, Airbus’ın Qatar Airways’e bir kaç yüz milyon dolar tutarında bir ödeme yapacağı belirtiliyor.

Qatar Airways'in A350'lerinde yaşanan boya sorunu.
Qatar Airways’in A350’lerinde yaşanan boya sorunu.

Bunun yanı sıra, Qatar Airways tarafından yıllar önce verilen ve Airbus’ın 2022 yılı içinde iptal ettiği 50 adet A321neo ve 23 adet A350 siparişi yeniden aktif hale getirildi.

Bununla birlikte, A321neo’ların Qatar Airways’e teslimatı normal takvimine göre üç sene kadar gecikmeli olarak yapılacak.

Ne Olmuştu?

Qatar Airways, filosundaki A350’lerin bir bölümünün başta boyalarında olmak üzere çeşitli noktalarında ciddi seviyede hasar ve defo bulunduğunu belirterek, Airbus’tan tazminat istiyordu.

Zira Qatar Airways, söz konusu sorunların muhtemel bir yıldırım çarpması açısından uçuş emniyetini riske ettiğini iddia ederek, sahip olduğu 53 adet A350’nin 23 tanesini uçuştan alarak parka çekmişti.

Airbus a350 boya problemi
Qatar Airways’in A350’lerinin boyasında ciddi bozulmalar mevcut.

Şirket bu yüzden Airbus’tan şu âna kadar 1 milyar USD’yi aşan bir tazminat ve geçmekte olan her gün için ilave 4 milyon USD talep ediyordu.

Qatar Airways ayrıca Airbus’ı, boya problemi konusunda teknik bakım el kitabında değişiklik yapmakla suçluyordu.

İddiaya göre Airbus, sorunun ortaya çıkmasının ardından yaptığı bir güncellemeyle, yıldırım çarpmasına karşı uygulanan koruyucu boyadaki ihmal edilebilir hasar alanını 200 mm²’den 1.000 mm²’ye yükseltmişti.

Qatar Airways ayrıca, A350’lerin boya tasarımında değişiklik yapıldığını ve uçağın gövdesiyle, en dış boya arasında kalan ve muhtemel bir yıldırım düşmesine karşı koruma oluşturan bakır tabakanın değiştirildiğini ortaya çıkarmıştı.

Airbus gerçekten de böyle bir değişiklik yapıldığını ve 2022’nin sonlarından itibaren teslim edilen A350’lerin arka bölümünde uygulandığını teyit etmek zorunda kalmıştı.


Posted

in

,