Covid Tedbirlerini Gevşeten Çin’de Yolcu Sayısı Hızla Artıyor

Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirleri gevşetmeye başlayan Çin’de, havayoluyla seyahat edenlerin sayısı hızla artıyor.

Bu kararın olumlu etkisi ilk olarak, normal dönemde ABD’nin ardından dünyanın ikinci en büyüğü olan Çin iç hat pazarında gözlemleniyor.

Kasımda, kriz öncesinin sadece yüzde 22’si seviyesinde olan iç hat uçuş sayısı, tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte bir anda yüzde 65 seviyesine yükseldi.

Önümüzdeki günlerde bu oranın daha da artması bekleniyor.

Bunun yanı sıra, Ocak ayının sonlarına denk gelen Çin Yeni Yıl tatil dönemine yönelik uçak bileti satışlarının da hızlandığı belirtiliyor.

İnternette yapılan seyahat aramalarında da durum aynı.

Tabii Çin hükümeti tarafından Covid-19 salgınının başından bu yana uygulanan ve tam mânâsıyla fiyaskoya dönüşen “sıfır vaka” politikasının böyle bir anda terk edilmesinin sonuçlarını da iyi takip etmek gerekiyor.

Vaka sayısındaki artışların, ülkedeki tedbirleri yeniden geri getirip getirmeyeceği tartışılıyor.

Özellikle havayolu personeli arasında yayılması çok daha kolay olan hastalık sebebiyle personel sıkıntısı yaşanmasından ve bazı uçuşların mecburen iptal edilmesinden korkuluyor.

Lâkin benim anladığım kadarıyla, Çin hükümeti üç yıla yakın bir süredir uyguladıkları politikayı devam ettiremeyeceğini görmüş durumda.

Bu noktadan sonra geri dönülmesi, büyük sürpriz olacaktır.

Dolayısıyla önümüzdeki haftalarda Çin’deki dış hat uçuşlarının sayısının da artması ve dünyada Covid-19 etkisi altındaki son büyük ülkenin de normalleşme yolunda önemli bir adım atması artık kaçınılmaz gibi.


Posted

in