Singapur - Kuala Lumpur

Singapur – Kuala Lumpur Hattı Neden Bu Kadar Yoğun?

Singapur ve Kuala Lumpur arasındaki hat, dünyanın en işlek uluslararası uçuş trafiğine sahip.

2018 ve 2019 yıllarında listenin ilk sırasında yer alan bu ikili, Covid-19 krizi boyunca verilen aranın ardından yeniden sahnelere dönmüş durumda.

Normal zamanda yılda 30.000 civarında uçuşun yapıldığı Singapur – Kuala Lumpur hattında tam sekiz farklı havayolu şirketi hizmet veriyordu.

Dünyanın En Yoğun Dış Hatları (Mart 2018 - Şubat 2019)
Dünyanın En Yoğun Dış Hatları (Mart 2018 – Şubat 2019)

İşin ilginç yanı, Güneydoğu Asya’nın bu iki merkez şehri, birbirlerine son derece yakın.

Singapur – Kuala Lumpur arasındaki mesafe kuş uçuşu sadece 296 km. Havayolları buna rağmen kimi uçuşlarında geniş gövdeli uçak bile kullanıyor.

Daha rahat mukayese etmek amacıyla, İstanbul – Ankara arasının 381 km olduğunu söylemem yeterli olacaktır.

Singapur - Kuala Lumpur
Singapur – Kuala Lumpur

Peki, bu hattı özel kılan şey ne? Singapur – Kuala Lumpur arasında neden bu kadar çok kişi gidip geliyor? Birbirlerine bu kadar yakın olmalarına rağmen neden bu kadar kişi uçakla seyahat ediyor?

Yoğun trafiğin başlıca üç kaynağı bulunuyor:

  1. Ekonomik aktivite: İngiltere’den bağımsız olduklarında kısa bir süreliğine tek ülke olan Malezya ve Singapur arasında yoğun ekonomik ilişkiler bulunuyor.
  2. Turizm: Özellikle Malezyalılar, Singapur’daki turistik cazibe merkezlerini ziyaret ediyor. Singapur’a giden Malezyalıların yaklaşık %40’ı tatil amaçlı seyahat ediyor. Buna karşılık Singapurlular, Malezya’da nispeten ucuz bir tatil yapabilmenin keyfini çıkarıyor.
  3. Aile: Hem tarihten gelen aile bağlantıları hem de çalışmak için yer değiştirenler sebebiyle, iki ülke arasında yoğun bir akrabalık ilişkisi bulunuyor.

Kısa mesafe olmasına karşın Singapur – Kuala Lumpur arasında uçağın tercih edilmesinin iki temel sebebi bulunuyor:

  1. Seyahat süresi: Uçakla 35 – 40 dakika gibi gayet kısa bir sürede seyahat etmek mümkün. Karayolu tercih edildiğinde bu süre beş saate kadar çıkıyor.
  2. Bilet fiyatı: Uçak biletlerinin fiyatı son derece uygun. Mesele şu sıralar sadece 1.500 TL – 2.000 TL arasına gidiş – dönüş uçak bileti bulmak mümkün.
Singapur - Kuala Lumpur Uçak Bileti Fiyatı (Aralık 2022)
Singapur – Kuala Lumpur Uçak Bileti Fiyatı (Aralık 2022)

Posted

in