İkinci El Uçak Kiralama Sayıları (2010-2022)

İkinci El Uçak Kiralamaları, Covid Öncesi Seviyelere Döndü

Covid-19 krizinin en sert bir biçimde vurduğu sektörlerin başında, uçak kiralama işi geliyordu.

Salgının küresel çapta yaygınlaşmasıyla birlikte uçuşlar bir anda kesilince, binlerce uçak uzun dönemli parka çekilmişti.

Bu durum özellikle kullanılmış uçaklara olan kiralama talebini yerle bir etmişti.

Sivil havacılık sektöründe özellikle 2022 yılı ortalarında başlayan toparlanmayla birlikte, bu sürecin tersine döndüğü görülüyor.

İkinci El Uçak Kiralama Sayıları (2010-2022)
İkinci El Uçak Kiralama Sayıları (2010-2022)

Cirium tarafından hazırlanan bir grafiğe göre, gerek dar gövde ve gerekse geniş gövdeli ikinci el kiralama işlemleri, son bir kaç aydır kriz öncesi seviyelerine ulaşmış ve hatta geçmiş durumda.

Yine aynı grafikten, kriz öncesine kıyasla daha düşük fiyata kiralanabilen geniş gövdeli uçaklara olan talebin nispeten daha güçlü olduğu anlaşılıyor.

İkinci El Uçak Müsaitliği (2020-2022)
İkinci El Uçak Müsaitliği (2020-2022)

Bu arada, krizin patlak vermesiyle birlikte kiralama firmalarının elinde hızla artan müsait uçak stokunun da azaldığı görülüyor.

2022 yılı başlarında bir ara 500’ü geçen dar gövdeli müsait uçak sayısı son günlerde 400’ün altına gerilemiş.

Geniş gövdeli uçaklardaysa bu sayı nispeten dengeli bir biçimde seyrediyor.

Gelgelelim, havayolu işletmecilerinin tabii olarak daha yeni uçakları kiraladıkları ve kiralama firmalarının elinde kalan uçakların yaş ortalamalarının biraz daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Dolayısıyla uçak kiralama pazarında toparlanma sürse bile, uçak stoku bakımından kriz öncesi günlere dönüşün biraz daha zaman alması bekleniyor.


Posted

in

,