Wizz Air’in Maldivler Uçuşları ve ETOPS Uygulaması

Extended Twin-Engine Operations (ETOPS), çift motorlu uçakların acil durumlarda tek motorla ne kadar bir süre havada kalabileceklerini düzenleyen kurallar bütünüdür.

Uçağın rotası buna göre çizilir ve acil bir durumda inilecek havalimanının, uçağın rotasından bir saatlik mesafeyi aşmamasına dikkat edilir.

Motor teknolojisi ilerledikçe bu konuda gelişme kaydedilmiş, Boeing 787 ve Airbus A350 gibi yeni nesil uçakların ETOPS süreleri beş saati geçmiştir.

ETOPS
ETOPS

Wizz Air’in Maldivler Uçuşları ve ETOPS Uygulaması

Wizz Air’in geçtiğimiz günlerde başlattığı Abu Dabi – Male seferleri, ETOPS uygulamasının sahaya nasıl yansıdığına güzel bir örnek teşkil ediyor.

4 Ekim 2022 tarihinde ilki gerçekleştirilen seferler, Airbus A321 tipi uçaklarla icra ediliyor.

Gidiş uçuşu beş saat, dönüş ise beş saatten biraz fazla sürüyor.

Wizz Air'in Abu Dabi - Male Rotası (4 Ekim 2022)
Wizz Air’in Abu Dabi – Male Rotası (4 Ekim 2022)

Uçuşun rotasına bakıldığında ETOPS etkisi hemen fark ediliyor. Uçak direkt olarak deniz üzerinden uçmak yerine, Hindistan sahilini takip eden bir hattı tercih ediyor.

Etihad Airways'in Abu Dabi - Male Rotası (5 Ekim 2022)
Etihad Airways’in Abu Dabi – Male Rotası (5 Ekim 2022)

Buna karşılık, aynı hatta yıllardır hizmet veren Etihad Airways, Male uçuşlarında Boeing 787 tipi uçaklarını kullanıyor.

Etihad’ın Male’ye gidiş seferleri dört saatten biraz daha kısa, dönüş seferleri ise üç buçuk saat civarında sürüyor.

İki havayolu arasındaki bu farkın, hattın işletme maliyetine ve dolayısıyla bilet fiyatlarına yansıması söz konusu olabiliyor.

Bununla birlikte, A321neo tipi uçakların ETOPS süresinin, 180 dakikaya kadar çıkabildiğini de ekleyelim.

Wizz Air’in bu uçak tipini işlettiği süre ve bu dönemdeki motor arızaları değerlendirilerek, ilerleyen aylarda Abu Dabi – Male rotasının güncellenmesi gündeme gelebilir.


Posted

in

,