Emtrasur - Boeing 747

ABD İstedi; Arjantin, Venezuela Uçağına El Koydu

İki buçuk aydır Buenos Aires Ezeiza Havalimanı’nda bekleyen Venezuela uçağının kaderi belli oldu.

Arjantin, ABD’nin talebi doğrultusunda, Emtrasur şirketinin Boeing 747-300M tipi kargo uçağına el koydu.

Bunun hemen ardından havalimanına gelen FBI yetkilileri, uçakta incelemelerde bulundu.

11 Ağustos (2022) günü uygulanan el koyma kararının ardından Arjantin ile Venezuela arasındaki diplomatik ilişkiler gerildi.

Emtrasur - Boeing 747
Emtrasur – Boeing 747

Venezuela’nın günlerdir devam ettirdiği, “Uçağımızı geri verin!” kampanyası böylece sonuçsuz kalmış oldu.

Bu aşamadan sonra uçağın akıbetinin ne olacağı merak konusu.

ABD’ye geri mi götürülecek, Arjantin’de bir başka havayoluna mı satılacak, yoksa çürüyene kadar yıllarca sürecek bir bekleyiş mi başlayacak?

Emtrasur Uçağı Arjantin’de Nasıl Mahsur Kalmıştı?

6 Haziran 2022 tarihinde Buenos Aires Ezeiza Havalimanı’na gelen YV3531 tescil kodlu Boeing 747-300M tipi uçak, Meksika’dan Arjantin’e otomobil parçaları taşıyordu.

Yük boşaltılırken, uçakta on dördü Venezuelalı ve beşi İranlı olmak üzere toplam on dokuz kişinin bulunması, Arjantinli yetkililerin dikkatini çekti.

Bu arada ilginç bir gelişme yaşandı ve havalimanı işletmecisi, uçağa akaryakıt ikmâli yapmayı reddetti.

Bunun üzerine, 8 Haziran günü, Emtrasur uçağı akaryakıt almadan bir sonraki durağı olan Montevideo Havalimanı’na (MVD) doğru havalandı.

Fakat Uruguaylı yetkililer, uçağın kendi hava sahalarına girmesine izin vermeyince, Boeing 747, Buenos Aires’e geri dönmek zorunda kaldı.

Bundan bir yıl kadar önce İranlı Mahan Air tarafından Emtrasur’a satıldığı ve 2022’nin Ocak ayından itibaren yeni şirketinde faaliyete başladığı belirtilen uçağa Buenos Aires’e inişi sonrasında müdahale edildi.

Medyaya yansıyan iddialara göre işin arka planında, uçakta gereğinden fazla mürettebat bulunması ve bunların arasında İranlıların da olması yatıyor.

Bir diğer iddia ise Mahan Air’in 2011 yılından bu yana ABD’nin yaptırım listesinde yer aldığı ve meselenin bununla ilgili olduğu yönünde.