Qatar Airways - Airbus A350

Airbus – Qatar Airways Davasının İlk Duruşması Yapıldı

Airbus ile Qatar Airways arasındaki davanın ilk duruşması yapıldı.

Duruşmada hem iki şirket arasındaki çatışmanın çıkış noktası olan A350’lerdeki boya sorunu hem de Airbus’ın iptal ettiği A321 siparişi ele alındı.

İngiltere’de görülen davada Qatar Airways mahkemeden, Airbus’ın A321neo siparişini iptalini, davadan nihai bir karar çıkana kadar durdurmasını talep etti.

Buna karşılık Airbus ise Qatar Airways’in Boeing 737 MAX tipi uçaklar satın almasını veya bir kiralama firmasından A321neo kiralamasını tavsiye etti.

İngiliz hâkim, konuyla ilgili kararını en az 26 Nisan gününe kadar erteledi.

Ne Olmuştu?

Bu yılın Ocak ayında, sivil havacılık sektöründe pek eşine rastlanmayan bir olaya şahitlik etmiştik.

Airbus, Qatar Airways’in, mazisi 10 yıl önceye dayanan ve liste fiyatlarına göre 6 milyar USD tutarında olan 50 adetlik A321neo siparişini iptal etmişti.

Bu sıra dışı gelişmenin arka planında, Airbus ile Qatar Airways arasında uzunca bir süredir devam eden A350 gerginliği yatıyor.

Qatar Airways’in A350’lerinin boyasında ciddi bozulmalar mevcut.

Qatar Airways, filosundaki A350’lerin bir bölümünün başta boyalarında olmak üzere çeşitli noktalarında ciddi seviyede hasar ve defo bulunduğunu belirterek, Airbus’tan tazminat istiyor.

Qatar Airways, söz konusu sorunların muhtemel bir yıldırım çarpması açısından uçuş emniyetini riske ettiğini iddia ederek, sahip olduğu 53 adet A350’nin 23 tanesini uçuştan alarak parka çekmişti.

Şirket bu yüzden Airbus’tan şu âna kadar 1 milyar USD’yi aşan bir tazminat ve geçmekte olan her gün için ilave 4 milyon USD talep ediyor.

Qatar Airways ayrıca Airbus’ı, boya problemi konusunda teknik bakım el kitabında değişiklik yapmakla suçluyor.

İddiaya göre Airbus, sorunun ortaya çıkmasının ardından yaptığı bir güncellemeyle, yıldırım çarpmasına karşı uygulanan koruyucu boyadaki ihmal edilebilir hasar alanını 200 mm²’den 1.000 mm²’ye yükseltmiş.

Fransa – Katar Gaz Meselesi

Airbus – Qatar Airways davası oldukça ilginç bir döneme denk geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından baş gösteren enerji krizinde, Katar’ın doğalgaz kaynakları çok önemli bir alternatif niteliğini taşıyor.

Böyle bir dönemde Fransız hükümetinin devreye girerek, iki şirket arasındaki sorunun sulh yoluyla çözülmesinde etkili olabileceği belirtiliyor.