Avrupa’daki Hava Kargo Karteli Davasında Yeni Aşama

Avrupa’da hikâyesi yirmi küsur sene öncesine kadar uzanan hava kargo karteli kurma davasında yeni bir gelişme yaşandı.

Lüksemburg merkezli mahkeme, 2010 yılında verilen cezaya Air France – KLM tarafından yapılan itirazı reddetti.

Air France – KLM’in yanı sıra Cargolux (79,9 milyon Euro) ve Singapore Airlines’ın (74,8 milyon Euro) itirazları da kabul edilmedi.

Bununla birlikte, Air Canada, Japan Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Latam Airlines Group ve onun bir alt şirketi Lan Cargo’nun cezalarında indirime gidildi.

British Airways’in 104 milyon Euro’luk cezası, yaklaşık yüzde 20 oranında düşürüldü.

Latam’ın cezası ise yüzde 73 oranında bir ıskontoyla 8,2 milyon Euro’dan 2,2 milyon Euro’ya indirildi.

SAS’ın cezası hemen hemen aynı seviyede kaldı.

2010 yılındaki kararda 8,8 milyon Euro cezaya çarptırılan ve buna itiraz etmeyen Qantas ise zaten bu son davanın dışındaydı.

Air France – KLM, mahkemenin bu kararını temyize götürüp götürmeyecekleri konusunda değerlendirme yaptıklarını açıkladı.

2010 yılında sonuçlanan davada en fazla ceza, 183 milyon Euro’yla Air France’a kesilmişti.

Air France’ı, 127 milyon Euro’yla KLM takip ederken, kartel oluşturmakla suçlanan 12 havayoluna kesilen ceza toplamda 776 milyon Euro’yu bulmuştu.

Kısaca hatırlatmak gerekirse, Aralık 1999 – Şubat 2006 tarihleri arasında havayolu şirketlerinin kargo taşıma fiyatlarını anlaşmalı bir biçimde belirledikleri ortaya çıkmıştı.

Lufthansa ve bağlı şirketi Swiss ise söz konusu kartel yapılanmasını Avrupa Birliği’ne ihbar ettiğinden, davadan ceza almadan kurtulmuştu.


Posted

in

,