Hyperloop Teknolojisine Türkiye’den Yatırım

Ulaşımın beşinci şekli olarak adlandırılan Hyperloop teknolojisine ülkemizden bir yatırım geldi.

Erciyas Holding ve ENKA, Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) adlı şirkete tedarikçi ve yatırımcı olmak üzere HyperloopTT ile bir anlaşma imzaladı.

Erciyas Holding bu ortaklığı Erciyas Çelik Boru San. A.Ş, ENKA ise Çimtaş Çelik İmalat Montaj ve Tesisat A.Ş üzerinden gerçekleştirecek.

Söz konusu iş birliği çerçevesinde öncelikle HypeloopTT tarafından denemelerde kullanılacak prototip hattın ihtiyacı karşılanacak.

Beş km uzunluğunda tasarlanan bu hat için özel donatımlı çelik borular üretilecek.

Maliyeti 10 milyon USD’yi aşacak bu çalışmayla birlikte Erciyas Çelik Boru ve Çimtaş aynı zamanda HyperloopTT’nin yatırımcıları arasına girecek.

Deneme hattının sinyalizasyonu Japon Hitachi, çelik hammadde tedarikiyse Rus Severstal tarafından üstlenilecek.

Böylece belki de önümüzdeki yıllarda kısa mesafelerde uçakla rekabet edebilecek bir alternatif ulaşım fikrine, Türk yatırımcılar da ortak olmuş oldu.

Hyperloop Nedir?

Hyperloop sistemi, vakumlanmış yani havası alınmış çelik bir tüp ve bunun içerisine yerleştirilmiş elektrikli motorlar tarafından hareket ettirilen bir vagondan oluşuyor.

İki metreden biraz daha fazla bir çapa sahip olan vagon, üzerinde bulunduğu manyetik kaldırma özellikli (Maglev) ray sistemi sayesinde yerle teması olmaksızın çalışıyor. (0,5 – 1,5 mm)

Böylece hyperloop vagonları hem hava hem de zemin sürtünmesinden bağımsız bir ortamda işleyebiliyor.

Sistem teorik olarak saatte 1.220 km hıza kadar çıkabiliyor.

Başarılı bir biçimde hayata geçirilebilirse, ulaşabildiği hız sayesinde diğer seyahat türlerinin ciddi bir alternatifi olma ihtimalini taşıyor.

Özellikle 400-500 km’ye kadar olan mesafelerde hyperloop, hem yolcu hem de yük taşımasında diğer tüm seyahat türlerinin önüne geçme potansiyeline sahip.

Kapalı bir tüp içerisinde hareket etmesi ayrıca, diğer seyahat şekillerinden farklı olarak Hyperloop’un hava şartlarından etkilenmeden faaliyet göstermesini sağlıyor.


Posted

in

,