Breeze Airways, Avrupa’ya Uçabilir

ABD’de geçtiğimiz mayıs ayında uçuşlara başlayan Breeze Airways, gözünü transatlantik pazarına dikti.

Bunun için öncelikle, Airbus A220-300 tipi uçakların filoya katılması bekleniyor.

Breeze, A220’leri 2022’nin ikinci çeyreğinden itibaren kullanmaya başlamayı hedefliyor.

A220 siparişi toplamda 80 adet ve bunların 15’inin, 2022’nin sonuna kadar teslim alınması planlanıyor.

Breeze – Airbus A220-300

Şirketin sahibi ve CEO’su David Neeleman yaptığı bir açıklamada, ilk aşamada ABD iç hatlarında güçlendikten sonra, Avrupa’daki bazı noktalara da uçabileceklerini belirtti.

Tabii böyle bir operasyon için A220’ler ilave akaryakıt tankı monte edilmesi gerekiyor.

Bu sayede uçağın menzili 4.000 mile (7.400 km) kadar çıkarken, ABD’nin doğu ve güneydoğu kıyılarından Avrupa’nın batısına ve Güney Amerika kıtasının yaklaşık yarısına uçmak mümkün hale geliyor.

Tampa Havalimanı merkezli olarak 4.000 mil menzil

David Neeleman bununla birlikte, böyle bir işe girişmeleri halinde birincil havalimanları yerine ikincil havalimanları arasında uçacaklarını da sözlerine ekliyor.

Yani mesela New York JFK – Londra Heathrow hattı değil de Burlington (Vermont) – Londra Stansted hattı tercih edilecek.

Gelgelelim, JetBlue gibi nispeten oturmuş bir havayolunun bile transatlantik pazarına girmek için yıllarca süren hazırlık yaptığını düşünürsek, Neeleman’ın bu açıklamasının daha ziyade pazarlama amaçlı olduğunu söyleyebiliriz.

Breeze, A220 Kabin Düzeninde İddialı

Breeze Airways’in geçtiğimiz ekim ayında tanıtımı yapılan A220-300 tipi uçağı, kabin düzeni konusunda son derece iddialı.

Uçak; “Nice”, “Nicer” ve “Nicest” olmak üzere üçe bölünmüş.

Nice, 80 adet standart Economy Class koltuğundan oluşuyor ve 30 inç diz mesafesine sahip. Bu bölümde koltuklar “2-3” düzeninde olmak üzere her bir sırada beş koltuk bulunacak şekilde yerleştirilmiş.

Nicer, Economy Class’ın en önündeki iki sıra koltuğun yer aldığı bölüme verilen ad. Burada toplam 10 koltuk var. İlk sıra, acil çıkış kapısının olduğu noktaya denk geliyor ve diz mesafesi tam 49 inç. İkinci sıradaki diz mesafesiyse 33 inç.

Breeze – A220 – Economy Class

Nicest, 36 adet iç hat tipi First Class koltuğundan oluşuyor.  Safran Seats Z600 tipi koltukların diz mesafesi 39 inç. İhtiyaç duyulması halinde bu koltuklar iki gün içinde, tamamen yatabilen hale dönüştürülebiliyor.

Breeze – A220 – First Class

Tabii böyle bir durumda koltuk sayısı 20’ye düşüyor. Ama Breeze bir gün gerçekten Avrupa ve Güney Amerika’ya sefer yapacaksa, bu seçenek kaçınılmaz bir biçimde gündeme gelecektir.

Breeze Airways’in A220’si toplamda 126 koltuk kapasitesine sahip.

Bir başka deyişle, uçağın %28 gibi oldukça önemli bir bölümü premium sınıfa ayrılmış.

Son 30 yıl içinde Morris Air, WestJet, JetBlue ve Azul Linhas Aereas gibi havayollarının temellerini atmış olan David Neeleman, bakalım bu girişiminde de başarıya ulaşacak mı?