Amsterdam Schiphol Havalimanı_büyüme plani

TAV İnşaat, Amsterdam Schiphol Projesinden Çıkarıldı

Amsterdam Schiphol Havalimanı işletmecisi Royal Schiphol Group, Ballast-Nedam TAV ile olan sözleşmesini iptal etti.

Schiphol tarafından dün yapılan açıklamaya göre, havalimanının genişleme projesinin tamamlanması amacıyla yeni bir ihale gerçekleştirilecek.

Schiphol, sözleşmenin iptaline gerekçe olarak, projenin planlanandan çok daha yavaş ilerlemesini ve Ballast-Nedam TAV ile bir türlü arzu edilen iletişimin kurulamamasını gösterdi.

Taraflar arasında çok sayıda noktada görüş ayrılığı bulunduğu; tasarımı kimin yapması gerektiği gibi çok temel ve net olması gereken bir konuda dahi anlaşmazlık çıktığı belirtiliyor.

Projede yaşanan gecikme sebebiyle toplam maliyetin iki katına çıkacağı ve 800 milyon Euro’ya ulaşacağı söyleniyor.

Amsterdam Schiphol – Pier A

TAV İnşaat ve Rönesans Holding’in grup şirketi Ballast Nedam, Avrupa’nın önde gelen havalimanlarından Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndaki ek terminalinin yapım ihalesini 2018 yılında kazanmıştı.

Normalde 2019 yılında bitirilmesi gereken genişletme çalışmaları kapsamında, Pier A adı verilen, 400 metre uzunlukta, üç katlı ve 57.000 m²’lik kullanım alanına sahip yeni bir iskele inşa edilecekti.

Amsterdam Schiphol Havalimanı_büyüme plani
Amsterdam Schiphol Havalimanı – Ek Terminal Binası

Yeni iskelenin kuzeyinde, dar gövdeli uçaklar için beş adet, güneyinde ise geniş gövdeli uçaklar için üç adet kapı bulunacaktı.

İlerleyen dönemde güney tarafa geniş gövdeli uçaklar için iki kapı daha eklenerek toplam yeni kapı sayısı ona yükselecekti.

Ek terminal binası ayrıca, sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde inşa edilecek ve 5.000 m²’lik bir alana sahip güneş panellerinin yanı sıra, temizlik için yağmur suları kullanılacaktı.