Roma ve Volocopter, Elektrikli Hava Taksilerini İtalya’ya Getiriyor

İtalya’nın başkenti Roma, elektrikli hava taksileriyle buluşmaya hazırlanıyor.

Proje çerçevesinde İtalyan altyapı şirketi Atlantia, Alman elektrikli hava aracı üreticisi Volocopter ile işbirliği yapıyor.

İlgili resmî kurumların da desteğiyle önümüzdeki 2-3 sene içerisinde Roma’da elektrikli hava taksi işletmesinin başlatılması hedefleniyor.

Yolcu taşımacılığı öncelikle, Roma Fiumicino Havalimanı ile kent merkezinde tespit edilen belli başlı noktalar arasında gerçekleştirilecek.

Bu amaçla şehrin çeşitli yerlerine VertiPort adı verilen ve hava taksilerin dikey iniş/kalkış yapmasına imkân sağlayan istasyonlar inşa edilecek.

Roma böylece, 2024 Olimpiyat Oyunları’na kadar elektrikli hava taksi işletmesini yetiştirmeye çalışan Paris’in ardından, bu önemli projeye soyunan ikinci büyük Avrupa kenti unvanını kazanacak.

Tek yön taksi ücretinin 150 Euro civarında olacağı ve hizmet yaygınlaştıkça bu fiyatın düşeceği söyleniyor.

Atlantia, Volocopter’a Güveniyor

Atlantia firması, Volocopter tarafından geliştirilen elektrikli uçan otomobil projesine bir hayli güveniyor.

Şirket, geçtiğimiz mart ayında Volocopter’a ortak olmuştu.

Atlantia’nın portföyünde halihazırda iki tanesi İtalyan Aeroporti di Roma (Roma Fiumicino ve Ciampino) ve üç tanesi Fransız Aéroports de la Côte d’Azur (Nice, Cannes-Mandelieu ve Saint Tropez) tarafından işletilmekte olan toplam beş havalimanı bulunuyor.

Aeroporti di Roma ve Aéroports de la Côte d’Azur ayrıca, Aeroporto di Venezia ve Aeroporto Guglielmo Marconi di Bologna adlı havalimanı işletmecileriyle bir araya gelerek, VertiPort inşaatlarının yapılması için ortak bir şirket kurdu.

Urban Blue adı verilen yeni şirket ilk aşamada İtalya ve Fransa’da elektrikli hava taksi işletmeciliğine yönelik altyapının hazırlanması konusunda çalışacak.

Roma, Venedik ve Nice, 2024 yılının sonuna kadar hava taksi işletmesinin başlatılması hedeflenen ilk üç şehir.

Urban Blue, başarılı olması halinde faaliyetlerini dünyanın diğer kentlerine de yaygınlaştıracak.

Daha bu yılın başlarında, Çinli EHang firmasının, İtalya’da VertiPort yapımı konusunda girişimlerde bulunduğu açıklanmıştı.

Fakat yaşanan bu son gelişmeler, Çinli firmanın bu işin dışında kalabileceğini gösteriyor.

İstanbul İçin Biçilmiş Kaftan

Roma’daki projenin bir benzerini İstanbul’da yapmak mümkün.

İstanbul’daki havalimanlarına ulaşımın zorluğu ve artık İstanbullulara illallah dedirtmiş olan sarı taksi çilesini hesaba kattığımızda, havalimanlarıyla kent merkezi arasında çalışacak hava taksi hatlarının büyük fayda sağlayacağı aşikâr.

Umarım en kısa sürede bu konudaki çalışmalar başlatılır ve bir kaç yıl içinde İstanbul, böyle bir kolaylığa kavuşur.


Posted

in

,