İGA, Bankalara Olan Borcunun Ödemesini Erteletti

İGA Havalimanı İşletmesi, sektörü yakından takip edenleri şaşırtmadı ve bankalara olan kredi borcunun ödemesini erteletti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş bu en büyük borç yeniden yapılandırması işlemi geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirildi.

Ülke kamuoyu ise bu gelişmeyi aradan iki ay geçtikten sonra yabancı bir ajansın, Bloomberg’ün haberi üzerine öğrenebildi.

Refinansman olarak adlandırılan bu işlem çerçevesinde İGA’nın 5,8 milyar euro (6,9 milyar dolar) tutarındaki kredi borcunun vadesi iki yıl uzatıldı ve faiz oranı düşürüldü.

Büyük bölümü 2015 yılında olmak üzere, söz konusu kredinin aslan payı üç devlet bankası (Ziraat, Halk, Vakıf) tarafından sağlanmıştı.

Denizbank, QNB Finansbank ve Garanti Bankası da nispeten küçük miktarda kredilerle projeyi finanse etmişti.

Kredi borcunun ödemesi 2019 yılında başlayacaktı.

Fakat geri ödeme tarihinin yaklaştığı o günlerde İGA’nın borç yapılandırması için girişimlerde bulunduğu ortaya çıkmıştı.

2021’in ilk yarısını geride bıraktığımız bu günlerdeyse, İGA’nın banka kredi borçlarının ödemesine başlayıp başlamadığı hakkında hâlâ açık bir bilgi bulunmuyor.

Tabii neredeyse 7 milyar USD tutarındaki bir kredinin ödemesinin bu kadar gecikmiş olmasının Türkiye ekonomisine bindirdiği ilave yük konusunda da bilgimiz yok.

Belki bir gün bir finans uzmanı çıkar da bunların hesabını yapar.