Havayollarının Nakit Akışı Düzeliyor

Covid-19 krizinden büyük darbe alan havayollarının nakit akışı, 2021’in ilk üç aylık döneminde düzelme belirtileri gösterdi.

IATA’nın hazırladığı bir çalışmada, dört farklı kıtadan 26 havayolu şirketinin mâli durumu ele alındı.

Çalışma, Kuzey Amerika, Asya-Pasifik, Avrupa ve Güney Amerika olmak üzere dört bölgenin nakit akışını gösteriyor.

Grafikte her bir bölgeye ilişkin koyu renkli çubuk, işletme faaliyetlerinden elde edilen net nakit akışının, açık renkli çubuk ise serbest nakit akışının, toplam ciroya oranını gösteriyor.

Buna göre Kuzey Amerikalı havayolları, %12’ye varan net nakit akışı oranıyla, sektörde başı çekiyor. Serbest nakit akışıysa şimdilik negatif seyrediyor.

Kuzey Amerika’nın ardından Asya-Pasifik bölgesi geliyor. Lâkin bu bölge, Çinli havayollarının olumlu performansına rağmen henüz pozitif alana çıkamamış.

Güney Amerika ve krizden en fazla etkilenen bölge olan Avrupa, yılın ilk çeyreğinde ciddi bir biçimde nakit yakmaya devam etmiş.

Yılın geri kalan bölümünde de havayollarının performansının bölgeden bölgeye ve hatta bölgelerin kendi içinde farklılık göstermeye devam etmesi bekleniyor.

Büyük iç hat pazarı olan ülkeler arasında Covid-19 salgınını kontrol altına almış olanların, diğerlerine nispeten daha hızlı toparlanacağı tahmin ediliyor.


Posted

in

,

Tags: