Havada Almanya – Rusya Zıtlaşması

Belarus’un Ryanair uçağını tartışmalı bir biçimde inişe zorlayıp uçaktaki muhalif gazeteciyi tutuklamasıyla başlayan gerilim devam ediyor.

Batı blokuyla Rusya – Belarus cephesi arasında yaşanan itişme dün Almaya ile Rusya arasında kısa süreli bir krize dönüştü.

Rusya’nın Lufthansa’nın Haziran ayı uçuş programını onaylamakta yavaş davranması, Almanya tarafından tepkiyle karşılandı.

Lufthansa’nın Moskova ve St. Petersburg’a olan bir kaç uçuşunu iptal etmek zorunda kalmasının ardından Almanya, Rus havayolu firmaları S7 ve Aeroflot’un Almanya uçuşlarını bir süreliğine durdurdu.

Çarşamba günü yaşanan bu gelişmelerin ardından akşam saatlerinde sorunun çözüldüğü ve uçuşların daha önce planladığı şekilde yapılacağı kaydedildi.

İşin arka planındaysa yukarıda da belirttiğim üzere Belarus meselesi yatıyor.

Avrupalı havayolları, söz konusu olayın ardından Belarus hava sahasını kullanmamaya başlamıştı.

Bu durum, Rusya’ya yapılan seferlerin rotasının yeniden çizilmesini gerekli kılmıştı.

Rus yetkililer bunu gerekçe göstererek, bazı Avrupalı havayollarının Haziran ayı uçuş programlarını onaylamayınca, seferler iptal edilmişti.

Rusya, Covid-19 salgını sebebiyle geçen yılın Mart ayından itibaren Almanya’yla olan ikili hava ulaştırma anlaşmasını askıya alarak, aylık bazda uçuş onaylama prosedürünü getirmişti.

Bu yüzden, Rusya’ya sefer yapacak havayolları uçuş programlarını aylık olarak onaylatmak zorunda kalıyor.

Bana sorarsanız ise bu işin asıl sebebi Covid-19 salgını filan değil, Rus muhalif lider Aleksey Navalni‘ye Almanya’nın verdiği destek.

Neticede, devletler arasındaki bu gerilimde de arada kalanlar her zamanki gibi havayolları oldu.