Volocopter ve Geely, Çin Şehirlerine Hava Taksi Hizmeti Getirmeyi Hedefliyor

Alman Volocopter ve Çinli Geely firmaları, Çin’deki şehirlere elektrikli hava taksi hizmeti sunmaya hazırlanıyor.

Volocopter ve Geely, 21-28 Nisan 2021 tarihleri arasında düzenlenen Şanghay Otomobil Fuarı‘nda birlikte yer aldılar.

Kent içi hava ulaşımı (Urban Air Mobility) konsepti çerçevesinde geliştirilen 2X adlı model böylece Çin’de ilk kez sergilenmiş oldu.

Volocopter & Geely

Aralarında Volvo’nun da bulunduğu bir çok ünlü markanın sahibi konumundaki Geely, 2019 yılında Volocopter’ın %10 oranında hissesini satın almıştı.

Bu iki şirket, aradan geçen zaman içinde hava taksi hizmetinin Çin’in hangi şehirleri için uygun olabileceği hakkında araştırmalar yaptılar.

Şimdilik 2X adlı prototiple tanıtımı yapılan aracın bundan iki sene kadar sonra VoloCity adı altında resmen hizmete girmesi hedefleniyor.

Geely ayrıca 2018 yılının başlarında yaklaşık 9 milyar USD karşılığında Daimler’in %9,7 oranındaki hissesini satın almıştı.

Daimler ise 2017 yılında Volocopter’a küçük bir meblağ ile de olsa yatırım yapmıştı.

Pilotsuz bir biçimde yolcu taşıyabilme kabiliyetine sahip araçların geliştirilmesi konusunda Çin son derece iddialı girişimlerde bulunuyor.

Volocopter – Geely ortaklığının yanı sıra, EHang firması da aynı alanda ciddi projeler geliştiriyor.

Şu anki gidişat, bu on yılın ortalarına geldiğimizde öncelikle Çin, Singapur ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde olmak üzere, kent içi hava ulaşımının yavaş yavaş hayatımızın bir parçası haline geldiğini göreceğimize işaret ediyor.

Volocopter

eVTOL kategorisinde yer alan Volocopter, 18 adet pervanesiyle dikine kalkış ve iniş (VTOL) yapabilme özelliğine sahip ve elektrik motoruyla çalışıyor.

Drone teknolojisi temelli olan araç, saatte 110 km hıza kadar ulaşıyor ve yaklaşık 100 metre yükseklikte uçarak, iki yolcusunu pilotsuz bir biçimde 30 km mesafeye kadar taşıyabiliyor.

Araçta bulunan çok sayıda pervane, hem nispeten daha az gürültü üretiyor hem de gökdelenler arasında meydana gelebilen küçük türbülanslara karşı konforlu bir seyahat imkânı veriyor.


Posted

in

, ,