avrupa_bayrak

Avrupa Birliği, Onaylı Aşıları Yaptıranlara Kapılarını Açıyor

Avrupa Birliği (AB), Avrupa İlaç Kurumu (European Medicines Agency) tarafından onaylanmış bir Covid-19 aşısı yaptırmış olan kişilere sınırlarını açmaya hazırlanıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, seyahat kuralları konusunda birlik olarak politika değişikliğine gittiklerini duyurdu.

Henüz kesin bir tarih verilmemekle birlikte, Mayıs ayının sonundan itibaren yeniden serbest bırakılmasına muhtemel gözüyle bakılıyor.

Bilindiği üzere AB, bir seneyi aşkın bir süredir, acil olmayan seyahatlerin yapılmasını yasaklamış durumdaydı.

Bu kararla birlikte özellikle ABD ile AB arasındaki seyahat pazarında çok büyük bir sıçrama yaşanacağı tahmin ediliyor.

Hırvatistan, İspanya, İtalya, Portekiz ve Yunanistan gibi her yıl milyonlarca Amerikan vatandaşının tatil yaptığı ülkelerde bu haber sevinçle karşılandı.

Avrupa İlaç Kurumu şimdilik sadece AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech ve Johnson & Johnson firmalarınca üretilen Covid-19 aşılarına onay vermiş durumda.

Bu aşıları olanlar AB’ye sorunsuz bir biçimde seyahat edebilecekken, bunun dışında kalan aşıları yaptıranlar en azından bir süre daha beklemek zorunda kalacak.

Fakat bu konudaki kontrol mekanizmasının yani hangi yolcunun hangi aşıyı yaptırdığı veya yaptırıp yaptırmadığının nasıl belirleneceği en önemli tartışma konusu.

Bu amaçla bazı mobil uygulamaların ve/veya daha klasik yöntemlerin (aşıyı yapan kurumun vereceği bir printer çıktısı) kullanılması düşünülüyor.

Bunun yanı sıra böyle kararın yürürlüğe girmesinin, aşı yaptırmak istemeyenlere karşı bir haksızlık olup olmadığı da bir diğer kritik nokta.

Her ne olursa olsun, AB’nin atacağı bu adım, krizden çıkış bakımından çok önemli bir umut olacak gibi görünüyor.


Posted

in