American – JetBlue İşbirliği Onaylandı

ABD Ulaştırma Bakanlığı, American Airlines ile JetBlue arasındaki işbirliği anlaşmasını onayladı.

Söz konusu karar, Spirit Airlines ve Southwest Airlines’tan gelen itirazlara rağmen alındı.

American ve JetBlue, yapacakları işbirliğinin rekabeti zedelememesi amacıyla New York JFK ve Washington Ronald Reagan National havalimanlarındaki bazı slot haklarından feragat edeceklerini açıkladı.

Buna göre her iki havayolu ilk aşamada New York’ta yedi, Washington’da ise altı slot çiftinden vazgeçecek.

Belirlenen kapasite hedeflerine ulaşamamaları halinde American ve JetBlue, önümüzdeki yıllarda JFK’de on adet slottan daha feragat etmek durumunda kalacak.

Slot konusuna ilave olarak, American ve JetBlue’nun halihazırda başa baş rekabet ettiği ve diğer havayollarının pek faal olmadığı hatlarda, bu işbirliği devreye girmeyecek.

Anlaşmanın ilk yılında American ve JetBlue, New York JFK ve Boston Logan havalimanlarındaki tarifelerini birbirleriyle uyumlu hale getirecek.

American – JetBlue İşbirliği

American Airlines ile JetBlue arasındaki anlaşma ilk olarak geçen yılın Temmuz ayında duyurulmuştu.

ABD’nin özellikle kuzey doğu bölgesine odaklanan iş birliği çerçevesinde, hem iç hem de dış hatlarda yolculara bir çok yeni imkân sunulması hedefleniyor.

New York ve Boston havalimanlarının merkezde olduğu anlaşma ile American ve JetBlue arasında çok sayıda uçuş, codeshare kapsamına alınacak.

Mevcut hatlarda uçuş sıklığı artırılırken, yeni hatlar da hizmete sokulacak.

Mesela American Airlines, New York JFK Havalimanı’ndan Tel Aviv ve Atina’ya yeni seferler başlatacak. Kapalı durumdaki Rio De Janeiro (GIG) hattı da 2021 kış tarifesi döneminde yeniden açılacak.

JetBlue ise özellikle American’ın dış hat seferlerini daha iyi bir biçimde besleyebilmek amacıyla New York’taki JFK, LaGuardia (LGA) ve Newark (EWR) havalimanlarındaki uçuş sayısını artıracak.

Yolcular, elde edecekleri kolay ve daha çeşitli uçuş bağlantılarının yanı sıra, her iki şirketin sadakat programlarının uyumlu hale getirilmesinden de faydalanacak.

Yukarıda değindiğim codeshare uygulaması, American yolcularına halihazırda JetBlue tarafından işletilen 130 hatta erişim sağlayacak. JetBlue yolcuları da benzer şekilde American’ın 60 hattında kolaylıkla seyahat edebilecek.

Kimi hatlarda bilet fiyatlarının daha uygun bir seviyeye çekilmesi de ihtimal dahilinde olacak.

2019 yılı istatistiklerine göre American ile JetBlue’nun New York iç hat pazarındaki toplam koltuk kapasitesi payı, %31’e ulaşarak, Delta (%30) ve United’ın (%27) önüne geçecek.

Bu sayede ayrıca, her iki havayolunun, Coronavirus krizinden daha hızlı bir şekilde çıkması amaçlanıyor.


Posted

in