Türk Hava Yolları (THY), halihazırda bir “genel müdür yardımcılığı” statüsünde olan kargo birimini ÅŸirketleÅŸtirme kararı verdi.
THY’den dün (27 Kasım 2020) Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bir açıklamada şöyle denildi:
“Yönetim Kurulumuz’ca kargo operasyonlarına olan odağın artması, yeni ürün geliÅŸtirme ve dikey entegrasyon gibi odaklanmış stratejiler geliÅŸtirilmesi konusunda hızlı adım atılmasını saÄŸlamakla beraber Turkish Cargo’nun benzersiz rekabet avantajından en üst düzeyde yararlanarak sektörün en önemli oyuncuları arasındaki yerimizin saÄŸlamlaÅŸtırılması ve gelecekte potansiyel stratejik yurtdışı ortaklıklar için de ayrı bir platform oluÅŸturulması amacıyla %100 Türk Hava Yolları iÅŸtiraki olan bir hava kargo ÅŸirketinin kurulmasına karar verilmiÅŸtir.”
Şirketin ne zaman kurulacağına dair ise bir bilgi verilmedi.
Neticede bu kararla birlikte, THY bünyesinde yıllardır konuşulan bir konu gerçeğe dönüşmüş oldu.
Hesaplar DeÄŸiÅŸecek
THY’nin kargo biriminin ayrı bir ÅŸirket haline dönüştürülmesi sonrasında malî tablolarda ilginç deÄŸiÅŸiklikler olması kaçınılmaz görünüyor.
Zira şu âna kadar kargo operasyonunun gelir/gider ve kâr/zarar hesaplamaları, ana şirket bünyesinde yapılıyor ve malî tablolara o şekilde yansıyordu.
Ama kargonun ayrı bir şirket olmasından sonra bu durum kökten bir biçimde değişecek.
Daha açık bir örnek vermek gerekirse;
normal şartlarda kargonun yaklaşık yarısı kargo uçaklarıyla, diğer yarısı ise yolcu uçaklarının altında (belly cargo) taşınıyor. Yani THY Kargo şirketi aslında bu bakımdan, ana şirketin bir müşterisi konumunda bulunuyor.
Kargo gelirleri de yolcu ve kargo uçakları arasında hemen hemen dengeli bir seyir takip ediyor.
Bu yüzden yeni dönemde THY’nin yolcu uçaklarıyla taşıyacağı kargonun fiyatlandırmasının nasıl yapılacağı kârlılık açısından büyük önem taşıyor.
Bunun yanı sıra, ÅŸimdiye kadar THY’nin bir gelir kalemi niteliÄŸindeki kargo operasyonu ayrılacağından, bu açıdan ana ÅŸirketin gelirlerinde bir düşüş yaÅŸanması kaçınılmaz olacaktır.
Sonuçta toplam gelir ve kâr değişmemekle birlikte, hangi şirketin ticarî açıdan ne kadar başarılı olduğu, kâğıt üzerinde verilecek bir takım kararlara bağlı kalacak gibi görünüyor.
THY’nin İştirak Åžirketleri
THY son 15 yılda çok sayıda yeni şirket kurarak adeta bir holding görünümüne büründü.
THY’nin 30 Eylül 2020 itibarıyla beÅŸ adet baÄŸlı ortaklığı ve 12 adet iÅŸ ortaklığı bulunuyor.
Kargo şirketiyle birlikte bağlı ortaklık sayısı altıya çıkacak.
Önümüzdeki aylarda kargo şirketine dışardan yeni bir yatırımcı ortak katılıp katılmayacağı ise şimdilik belli değil.
Ancak KAP açıklamasındaki “potansiyel stratejik yurtdışı ortaklıklar” ifadesi, bunun ihtimal dahilinde olduÄŸu anlamına geliyor.
Son dönemde Türkiye’de çok sayıda yatırıma imza atan Katar devleti veya iki sene kadar önce THY’nin hem ikram hem de kargo operasyonlarıyla çok yakından ilgilenmiÅŸ olan Singapurlu SATS ÅŸirketi, olası bir yabancı ortaklıkta akla gelen ilk taraflar.
Ayrıca 2015 yılından bu yana sessiz sedasız bir biçimde çok sayıda Türk ÅŸirketini veya iÅŸletmesini satın alan Çin‘i de hesaba katmamız gerekiyor.