Qantas, Dış Hat Yolcularına Covid-19 Aşısı Şartı Koyabilir

Avustralyalı havayolu Qantas, Covid-19 krizi sebebiyle, Yeni Zelanda haricindeki tarifeli dış hat uçuşlarını 2021 yılına kadar durdurmuştu.

Hatta İngiltere ve ABD uçuşlarını, 2021’in Ekim ayına kadar satış kapatmıştı.

Bununla birlikte Qantas zaman zaman “tahliye” uçuşu adı altında dış hat seferi icra etmeye devam ediyor.

Lâkin ister Qantas ile seyahat etsin isterse başka bir havayoluyla, bazı istisnaları olmakla birlikte, Avustralya’ya varan yolcuların 14 gün boyunca karantinaya girmesi gerekiyor.

Avustralya’da iş öyle bir noktaya varmış durumda ki ülke içindeki eyaletler arasında bile son derece sıkı seyahat kısıtlamaları uygulanıyor.

New South Wales ile Victoria eyaletleri arasında Temmuz ayında başlatılan seyahat yasağı ancak daha dün sona erdi.

İşte bu şartlar altında bir röportaj yapan Qantas CEO’su Alan Joyce, etkili bir Covid-19 aşısının resmen devreye girmesinin ardından, dış hatlarda seyahat edecek yolculardan bu aşıyı yaptırmış olmaları şartı arayacaklarını belirtti.

Alan Joyce ayrıca, böyle bir uygulamanın dünyadaki diğer havayollarınca da hayata geçirilebileceğini iddia etti.

Gelgelelim Joyce’un bu açıklaması, Avustralya’da büyük tepkiye sebep oldu.

Sosyal medya ortamlarında fikirlerini ifade eden yüzlerce kişi, Qantas’ın bu kararını kıyasıya eleştirdi ve boykot çağrısında bulundu.

Avustralya ve Yeni Zelanda gibi dünyanın diğer yoğun bölgelerinden uzakta kalan ve kendi kendisine yetebilen ülkelerde böyle bir uygulama zor da olsa belki yapılabilir.

Ancak ABD, Avrupa, Orta Doğu, Hindistan, Çin gibi Covid-19 salgının devam ettiği şu günlerde bile uçuşlara bir şekilde devam edilen bölgelerdeki hükümetlerin, sivil havacılık sektörünü adeta bitirme noktasına getirebilecek böyle bir karara imza atacaklarını düşünmüyorum.

Fakat son 8-9 ayda öyle şeyler gördük ki her türlü sürprize de hazırlıklı olmamız gerekiyor.


Posted

in

,

Tags: