Virgin Hyperloop, Yolculu İlk Denemesini Gerçekleştirdi

Virgin Hyperloop, yolculu ilk deneme seferini başarıyla gerçekleştirdi.

Nevada Çölü’ndeki deneme, 8 Kasım 2020 tarihinde şirketin 500 metrelik test tüpünde yapıldı.

Virgin Hyperloop’un ilk yolcuları, şirketin CTO’su ve kurucu ortağı Josh Giegel ve yolcu deneyimi direktörü Sara Luchian oldu.

Josh Giegel ve Sara Luchian böylece, hyperloop teknolojisiyle çalışan bir araçla seyahat eden ilk insanlar olarak tarihe geçti.

Hızlanma sırasında bir yolcu uçağına göre üç kat fazla G kuvveti hissedilen seyahat sırasında 173 km/s hıza çıkıldı.

0’dan 173’e 6,4 saniyede ulaşıldı ve 15 saniyede toplam 390 metre yol kat edildi.

Hyperloop sisteminde teorik olarak 1.220 km/s kadar hız yapılabiliyor.

Virgin Hyperloop’un yönetim kurulu başkanı Sultan Ahmed bin Sulayem (Birleşik Arap Emirlikleri) de bizzat takip ettiği deneme seferinde, Danimarkalı tasarım firmaları Bjarke Ingels Group ve Kilo Design tarafından dizayn edilen XP-2 adlı iki kişilik vagon kullanıldı.

Asıl vagonlar ise 28 koltuk kapasiteli olacak.

Virgin Hyperloop aynı test merkezinde bundan önce, 400’den fazla insansız deneme gerçekleştirmişti.

Hyperloop Nedir?

Hyperloop sistemi, vakumlanmış yani havası alınmış çelik bir tüp ve bunun içerisine yerleştirilmiş elektrikli motorlar tarafından hareket ettirilen bir vagondan oluşuyor.

Fikir olarak çok daha eski tarihlere gitmekle birlikte Hyperloop ilk olarak 2012 yılında Elon Musk önderliğindeki Tesla ve SpaceX ekipleri tarafından gündeme getirilmişti.

Elon Musk, Hyperloop sistemini, seyahat etmenin beşinci şekli olarak tanımlamıştı. (Karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu)

İki metreden biraz daha fazla bir çapa sahip olan vagon, üzerinde bulunduğu manyetik kaldırma özellikli (Maglev) ray sistemi sayesinde yerle teması olmaksızın çalışıyor. (0,5 – 1,5 mm)

Böylece hyperloop vagonları hem hava hem de zemin sürtünmesinden bağımsız bir ortamda işleyebiliyor.

Sistem teorik olarak saatte 1.220 km hıza kadar çıkabiliyor.

Başarılı bir biçimde hayata geçirilebilirse, ulaşabildiği hız sayesinde diğer seyahat türlerinin ciddi bir alternatifi olma ihtimalini taşıyor.

Özellikle 400-500 km’ye kadar olan mesafelerde hyperloop, hem yolcu hem de yük taşımasında diğer tüm seyahat türlerinin önüne geçme potansiyeline sahip.

Kapalı bir tüp içerisinde hareket etmesi ayrıca, diğer seyahat şekillerinden farklı olarak Hyperloop’un hava şartlarından etkilenmeden faaliyet göstermesini sağlıyor.

Lâkin işin maliyet boyutu, hyperloop projelerinin önündeki en büyük engel.

Zira sadece 1 km uzunluğundaki bir hyperloop hattının inşaat maliyetinin 10-15 milyon USD arasında olacağı belirtiliyor.

Özellikle içinden geçmekte olduğumuz Covid-19 salgını krizini de hesaba kattığımızda, bu işin gerçeğe dönüşme ihtimalinin en azından yakın bir gelecek için zor olduğunu söyleyebiliriz.

Kurulan Hyperloop Şirketleri

Şu âna kadar dünyanın farklı yerlerinde dokuz farklı Hyperloop şirketi kurulmuş durumda:

  • Virgin Hyperloop One
  • Hyperloop Transportation Technologies
  • TransPod
  • DGWHyperloop
  • Arrivo
  • Hardt Global Mobility
  • Zeleros
  • Hyper Poland

Posted

in