Southwest heart

Southwest Airlines, Personel Çıkarmaya Hazırlanıyor

Düşük maliyetli iş modelinin piri sayılan Southwest Airlines, 49 senelik tarihinde ilk kez toplu bir biçimde personel çıkarmaya hazırlanıyor.

Southwest, geçen Cuma günü, maaş kesintisi konusunda anlaşamadığı sendikalardan International Brotherhood of Teamsters’e bağlı 42 işçiye işten çıkarma bildirimlerini gönderdi.

Söz konusu işten çıkarma işlemlerinin önümüzdeki Ocak ayında yapılması planlanıyor.

O gün gelene kadar sendika ve Southwest yönetimi arasında herhangi bir uzlaşma sağlanamazsa, bu işlem şirket tarihine geçecek.

Zira personeline verdiği önemle bilinen Southwest, diğer havayollarının on binlerce çalışanıyla yollarını ayırdığı 11 Eylül 2001 saldırıları ve 2008/09 küresel mâli kriz dönemlerinde bile toplu işten çıkarma yapmamıştı.

Southwest bünyesinde 60.000 civarında personel çalışıyor ve bunların yaklaşık %83 oranındaki bölümü sendikalı.

Pilotlar, kabin memurları, uçak bakım teknisyenleri gibi diğer iş kollarının sendikaları da maaş kesintisi konusunda şirket yönetimiyle görüşmelere devam ediyor.

Taraflar şu âna kadar bir uzlaşmaya varabilmiş değil.

CARES Süreci Bitti

Hatırlanacağı üzere ABD’de Covid-19 salgını sebebiyle federal hükümet, belli şartlar dahilinde havayollarına çok ciddi miktarda yardımda bulunmuştu.

Covid-19 krizinin başladığı Mart ayında yürürlüğe giren CARES adlı yasa çerçevesinde, Amerikan havayolu şirketlerine 58 milyar USD (29 milyar USD maaş desteği + 29 milyar USD borç) tutarında devlet yardımı yapılmasına karar verilmişti.

Buna karşılık olarak havayolları, 30 Eylül 2020 tarihine kadar kimseyi işten çıkarmamayı kabul etmişti.

1 Ekim 2020 tarihi itibarıyla bu sürenin son ermesiyle birlikte, ülkenin önde gelen havayolları 50.000 civarında personelini işten çıkarmıştı.

Southwest yönetimi ise bu tedbire başvurmamış, personeli işten çıkarmak yerine sendikalarla masaya oturarak, maaş indirimi yapılmasını teklif etmişti.

ABD Başkanlık seçimlerinden önce havayollarına yeni bir yardım paketi gündeme gelmiş ama partiler bu konuda bir anlaşmaya varamamıştı.


Posted

in