Amerikalı Etki Grupları, Seyahat Kısıtlamalarının Güncellenmesini İstedi

Amerikalı çeşitli kurum ve kuruluşlar, hükümete bir çağrıda bulunarak, seyahat kısıtlamalarının gözden geçirilip güncellenmesini talep etti.

IATA, Airlines for America, ABD Ticaret Odası, havayolu sendikaları ve ABD Seyahat Birliği’nden oluşan grup, sadece ABD değil, dünyadaki tüm devletlerin karantina ve seyahat yasağı uygulamalarını kaldırmaları gerektiğini bildirdi.

Söz konusu yasakların ve karantina uygulamalarının havacılık sektörünü bitme noktasına getirdiğini belirten grup bunun yerine, uçuş öncesi ve varış sonrasında yapılacak Covid-19 testlerinin öne çıkarılması gerektiğini söyledi.

Risk temelli ve veri odaklı bir yaklaşım çerçevesinde hareket edilmesi, grubun altını çizdiği bir diğer unsur.

Yasaklar ve Karantina Uygulamaları

Amerikalı sektör temsilcileri taleplerinde pek de haksız sayılmazlar.

Mart ayından itibaren dünyayı etkisi altına alan Covid-19 krizi, devletlerin farklı uygulamaları sebebiyle adeta bir kaosa dönüşmüş durumda.

Mesela şu an itibarıyla ABD, kendi vatandaşı olmayan ve son dönemde Çin, İngiltere, Avrupa Birliği, İrlanda, Brezilya ve İran’da bulunmuş kişilerin ülkeye girişine izin vermiyor.

Avrupa Birliği de karşılık olarak ABD vatandaşlarına aynı yasağı uyguluyor.

(Benzer şekilde biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da Schengen vizemiz olmasına karşın Avrupa’nın bir çok ülkesine seyahat edemiyoruz)

İngiltere ise varışta 14 gün karantina şartıyla birlikte, yabancı ülke vatandaşlarının ülkeye girmesine izin veriyor.

Hâl böyle olunca, ABD’nin dış hat yolcu sayısı, geçen yıla göre %80 oranında düşük bir seviyede seyrediyor.

Fakat son haftalarda ABD’de yeniden tırmanışa geçen Covid-19 vakaları, mevcut kısıtlamaların yakın bir zamanda kaldırılmasının pek de mümkün olmayacağını gösteriyor.


Posted

in