Etihad Airways_Boeing 787 Dreamliner_new brand_Dec 2014_005

Etihad Airways, İsrail Hava Sahasını İlk Kez Kullandı

Etihad Airways, İtalya’nın Milano kentinden, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’ye gerçekleştirdiği bir uçuşta üst geçiş için ilk kez İsrail hava sahasını kullandı.

14 Ekim günü icra edilen EY88 sefer sayılı uçuş boyunca önce Arnavutluk ve Yunanistan hava sahaları, ardından da Doğu Akdeniz kullanıldı.

Kıbrıs’ın güneyinden geçerek İsrail hava sahasına giren Boeing 787 tipi Etihad Airways uçağı, Ürdün ve Suudi Arabistan hava sahalarını da kat ettikten sonra Abu Dabi Havalimanı’na indi.

Uçağın İsrail hava sahasına girişi sırasında pilotla, İsrailli hava trafik kontrol memuru arasında geçen konuşma kamuoyuyla paylaşıldı.

Bu rota aslında, Orta Doğu’da son bir kaç aydır İsrail ile başta BAE olmak üzere bazı Arap ülkeleri arasında sürdürülen normalleşme çalışmalarının bir yansıması.

Son olarak geçen hafta İsrail ile Ürdün arasında imzalanan havacılık anlaşması, bu iki ülkenin hava sahalarının karşılıklı olarak birbirlerine açılmasını sağlamıştı.

Bu sayede bölgedeki diğer ülkelerin havayollarının rotalarının, İsrail ve Ürdün hava sahalarını kullanacak şekilde yeniden çizilebilmesinin önü açılmıştı.

Dolayısıyla özellikle Emirates, Etihad ve Gulf Air gibi havayolları, Avrupa’ya olan bazı uçuşlarında hem mesafe ve hem de akaryakıt tasarrufu elde etme fırsatı bulmuştu.

Neticede, normalleşme döneminin getirdiği bu fırsatı ilk deneyen Etihad Airways oldu.

Daha önce Türkiye ve Irak hava sahalarını kullanarak Avrupa’ya ulaşan Etihad, bu defa İsrail – Ürdün – Suudi Arabistan hattını denedi.

Gelgelelim, iki rota arasında ne mesafe ne de süre bakımından kayda değer bir fark bulunmuyor.

Zaten Etihad’ın 15 Ekim’deki Milano – Abu Dabi uçuşuna baktığımızda, rotanın eskisi gibi Türkiye ve Irak üzerinden geçtiğini görüyoruz.

Önümüzdeki haftalarda Etihad’ın yanı sıra Emirates’in Avrupa uçuşlarında kullanacağı rotalar, bölgedeki devletler arası siyasî ilişkilerin muhtemel yönü hakkında bize daha fazla ipucu verecek.


Posted

in