İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın Duty-Free İşletmesini Dufry Yapacak

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın duty-free (gümrüksüz mağazacılık) alanlarının işletmesi, ciro bakımından dünyanın en büyük havalimanı perakende alışveriş şirketi olan Dufry tarafından yapılacak.

Dufry ile Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi İSG arasında 14 Eylül 2020 tarihinde imzalanan anlaşmayla, terminal genelinde bulunan toplam 3.900 m² büyüklüğündeki duty-free alanının sorumluluğu 2032 yılına kadar İsviçreli firmaya devredildi.

Söz konusu imtiyaz giden yolcu katında yer alan 2.800 m² büyüklüğündeki duty-free alanları ile gelen yolcu katındaki 1.100 m²’lik mağaza alanının işletilmesini kapsıyor.

Yine aynı imtiyaza göre Dufry, Kasım 2020 itibarıyla mevcut sekiz mağazayı devralacak ve söz konusu perakende alanını sektördeki yeni trend ve ihtiyaçlara göre yenileyecek.

Türkiye’de 1993 yılından beri faaliyet gösteren Dufry, dünyanın en eski ve en büyük duty free işletmecisi konumunda.

Genel merkezi İsviçre’nin Basel kentinde bulunan Dufry, seyahat perakendeciliği alanında dünyada havalimanları, deniz ve cruise limanları, kara sınırları, tren garları, vb. 400’den fazla noktada hizmet veriyor.

Halihazırda Türkiye’de Antalya, Kayseri ve Kütahya Zafer havalimanlarında yer alan duty-free alanlarını ve mağazalarını işleten Dufry, Sabiha Gökçen Havalimanı ile birlikte Türkiye’de hizmet verdiği havalimanı sayısını da dörde çıkarmış olacak.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın duty-free alanlarının işletmesi daha önce, Setur firması tarafından yapılmaktaydı.

Türk Havalimanlarının Duty-free İşletmeleri Yabancılara Emanet

Sabiha Gökçen’deki bu son değişiklikle birlikte, ülkemizin önde gelen tüm havalimanlarının duty-free işletmeleri yabancı şirketlere geçmiş oldu:

  • İstanbul İGA Havalimanı: Alman Heinemann firmasının bir iştiraki olan Unifree
  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı: İsviçre merkezli Dufry
  • Antalya Havalimanı: İsviçre merkezli Dufry
  • Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Bodrum havalimanları: Yüzde 46’sı Fransız AdP şirketine ait olan TAV ile Alman Heinemann firmasının ortak bir iştiraki olan ATÜ