Hangi Havayolu, Kaç Uçak Satıp Yeniden Kiraladı?

Taze nakit para girişine ihtiyaç duyan havayollarının, kendilerine ait olan uçakları satıp yeniden kiralama (sale and leaseback) yöntemine başvurduklarından bahsetmiştik.

Son olarak Finnair, filosundaki yepyeni bir Airbus A350’yi satıp, 12 yıllığına yeniden kiralamıştı.

Şirket bu işten, 100 milyon Euro’dan fazla para elde etmişti.

Cirium adlı şirketin derlediği verilere göre, Mart ayından bu yana havayolları, 300 kadar yolcu uçağını satıp yeniden kiraladı.

2019 yılının aynı döneminde bu sayı 250 civarındaydı.

Finnair örneğinde olduğu gibi bu işlem normalde yeni uçaklar için yapılıyordu.

Ancak Covid-19 krizi havayollarını öylesine zor bir duruma soktu ki getirisi çok daha düşük olmasına karşın eski uçaklara da aynı yöntem uygulanmaya başlandı.

2019’un Mart-Ağustos döneminde 60’tan daha az eski uçak satılıp kiralanırken, bu yılın aynı döneminde bu sayı 200’ün üzerine çıktı.

Mart-Ağustos 2020 döneminde satılıp yeniden kiralanan uçak sayıları (Cirium verisi)

Yeniden genel toplama bakacak olursak, Delta’nın 71 uçakla başı çektiğini görüyoruz. (Endeavor adlı bölgesel hizmet veren havayolu ile birlikte)

JetBlue (24), easyJet (23), Southwest (20) ve Air France (19) onu takip ediyor.

Ülkemizden de THY’nin yedi adet sat/kirala işlemi yaptığı anlaşılıyor.

Bununla birlikte, bu grafikteki sayıların resmen tamamlanan işlemler olduğunu ve gerçek sayının önümüzdeki aylarda daha da artabileceğini de unutmayalım.

Neticede, yakın bir gelecekte havayollarının krizden çıkamayacağı ve bu trendin bir süre daha devam edeceği tahmin ediliyor.