Hong Kong Havalimanı

Hong Kong Havalimanı’ndaki Slot Tahsis Kuralları Marta Kadar Esnetildi

Hong Kong’ta 2019 yılının Mart ayında başlayan ve Haziran’dan itibaren şiddetini artıran protesto gösterilerinin en fazla etkilediği noktaların başında Hong Kong Havalimanı geliyordu.

Dünyanın en işlek havalimanlarından bir tanesi olan Hong Kong, daha Covid-19 salgını başlamadan çok önce çok ciddi oranda yolcu ve kargo kaybına uğramıştı.

Hong Kong Sivil Havacılık Kurumu, uçuş ve yolcu sayısındaki düşüş sebebiyle, havalimanındaki slot tahsis politikasını esnetmek zorunda kalmıştı.

Kurum, slot kullanımındaki “kullan ya da kaybet” (use-it-or-lose-it) kuralını geçici olarak askıya almıştı.

Söz konusu kuralara göre havayolu şirketleri, sahip oldukları slot haklarının belli bir oranını kullanmadıklarında, bu hakları otomatik olarak kaybediyorlar.

Slot Tahsis Kuralları Marta Kadar Esnetildi

Daha protestoların etkisi geçmeden patlak veren Covid-19 salgını, Hong Kong’taki yolcu sayısını neredeyse sıfıra indirmişti.

Günümüz itibarıyla uçuş sayısında henüz ciddi bir toparlanma olmaması, Hong Kong Sivil Havacılık Kurumu’nun slot tahsisle ilgili almış olduğu esnetme kararını, 27 Mart 2021 tarihine kadar, yani kış tarifesinin sonuna dek uzatmasına yol açtı.

Bununla birlikte, kararın uygulanmasında mütekabiliyet hususuna dikkat edileceği ve aynı karşılığı vermeyen havalimanlarının, bu uygulamadan muaf tutulacağı belirtildi.

Dünyanın diğer yoğun havalimanlarında slot tahsisle ilgili benzer kararların alınacağı tahmin ediliyor.

Hatırlanacağı üzere Mart – Nisan aylarında şiddetini artıran Covid-19 salgını sebebiyle uçuş sayısı en aza inince, dünyanın bir çok havalimanındaki slot kullanımı kuralları yaz tarifesi sonuna kadar askıya alınmıştı.


Posted

in