Virgin Australia, Dönüşüm Planını Açıkladı

Avustralya’nın ikinci büyük havayolu şirketi olan Virgin Australia, küllerinden yeniden doğmaya hazırlanıyor.

Covid-19 krizi sebebiyle daha Nisan ayında “gönüllü” olarak kayyum yönetimine geçen Virgin Australia, geride kalan süre boyunca bir dönüşüm planı üzerinde çalıştı.

Haziran ayında Virgin Australia’yı satın alan Bain Capital adlı yatırım firmasınca desteklenen plan, mâli açıdan daha güçlü, daha kârlı ve daha rekabetçi bir havayolu şirketi ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Halihazırda ülke genelinde 28 noktaya sefer düzenleyen Virgin Australia yeni dönemde öncelikle iç hatlara ve kısa mesafeli dış hatlara odaklanacak.

Los Angeles ve Tokyo gibi iki önemli uzun menzilli hat, ancak pazar toparlandıktan sonra yeniden başlatılacak.

Şirketin bir alt markası olan ve iç hatlarda ultra-düşük maliyetli taşıyıcı segmentinde hizmet veren Tigerair Australia kapatılacak.

ATR 72, Airbus A320, A330 ve Boeing 777 tipi uçaklar filodan çıkarılacak ve tüm filo, Boeing 737 tipi uçaklardan oluşacak.

Böylece filo büyüklüğü 80 uçak civarına inecek.

Yaklaşık 9.000 kişilik iş gücünün üçte biri işten çıkarılacak.

Tüm tedarikçilerle masaya oturulacak ve mevcut sözleşmeler gözden geçirilecek.

Dijital platformlara büyük yatırım yapılacak.

Neticede bu planın uygulanmasında başarıya ulaşılırsa, kriz öncesine göre çok daha güçlü bir Virgin Australia doğmuş olacak.

Arz edilen koltuk kapasitesi bakımından dünyanın sekizinci büyük iç hat pazarı konumundaki Avustralya’da sadece iki önemli havayolu şirketi bulunuyor.

Qantas pazarın %55 oranındaki bölümüne, Virgin Australia ise %45’ine sahip.

Kriz Sonrası Satıldı

Covid-19 salgını sebebiyle girdiği krizden kendi başına kurtulamayan Virgin Australia, geçtiğimiz Haziran ayında Amerikalı yatırım firması Bain Capital’a satılmıştı.

Bunun öncesinde Virgin Australia’nın %10 oranındaki bölümü, kurucusu ve isim sahibi olan Virgin Group’a aitti.

Singapore Airlines, Etihad Airways ve Çinli HNA ve Nanshan şirketleri, her biri yaklaşık %20 oranında olmak üzere, Virgin Australia’nın diğer ortaklarıydı.