ICAO, “Take Off” Rehberi Hazırladı

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), salgın hastalık sonrası döneme ilişkin olarak bir “Take off” (Kalkış) rehberi hazırladı.

Söz konusu rehberin çalışmaları, ICAO bünyesinde geçtiğimiz Nisan ayında kurulan çalışma grubu (COVID-19 Aviation Recovery Task Force) tarafından yapıldı.

Hazırlanan rehber sayesinde, Covid-19 sonrasında havacılık sektörünün tüm dünya genelinde mümkün olduğunda hızlı ve eşgüdüm içerisinde toparlanması amaçlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization, IATA, ACI (Airports Council International), CANSO (Civil Air Navigation Services Organisation) ve ICCAIA (International Coordinating Council of Aerospace Industries Associations), rehberin hazırlanmasında görev alan diğer önemli örgütler.

Kamu sağlığı, havacılık emniyeti ve güvenliği, havacılık ekonomisinin toparlanması gibi hususlar, aynı çalışma çerçevesinde hazırlanan bir raporun odak noktalarını oluşturuyor.

Alınacak tedbirler dört ana başlık altında toplanmış:

  1. Havalimanı terminali
  2. Uçak
  3. Uçuş ekipleri
  4. Kargo

Tüm dünya genelinde uçuşların yavaş yavaş yeniden başladığı bu günlerde, en fazla tartışılan konuların başında uçaklardaki oturma düzeni ve yolculara sunulan ikram geliyor.

ICAO, yolcuların uçaktaki oturma düzeni konusunda, doluluk oranı imkân veriyorsa, yolcuların yan yana oturtulmamasını” tavsiye etmiş. Yani mesela üçlü koltukların ortalarının boş bırakılmasını mecburî tutmamış; inisiyatifi havayollarına bırakmış.

Uçakta yapılan yiyecek ve içecek ikramının ise kısa mesafeli uçuşlarda (0-2 saat), tamamen kaldırılması veya büyük ölçüde sınırlandırılması önerilmiş.

ICAO’nun hazırladığı bir hayli ayrıntılı rehber ve raporlara şuradan ulaşabilirsiniz.


Posted

in

,