South African Airways_Cape Town Airport_CPT_Airbus A340_Jan 2014

South African Airways İflasın Eşiğinde

South African Airways (SAA), iflasın eşiğine geldi.

Güney Afrika hükümet temsilcileriyle SAA işçi sendikası arasında dün yapılan görüşmelerden bir malî destek kararı çıkmadı.

Hükümet, devlet mülkiyetinde olan ve yaklaşık 9.000 personelin çalıştığı SAA’ya herhangi bir ilave sermaye sağlamasının mümkün olmadığını belirtti.

Bununla birlikte, SAA’nın yerine finansal açıdan sağlam ve rekabetçi yeni bir havayolu şirketi kurulması için çalışmaların süreceği açıklandı.

South African Airways_Cape Town Airport_CPT_Airbus A340_Jan 2014

Ülkede baş gösteren toplumsal huzursuzluk, ilgili tüm devlet yetkililerinin ekonomik krizden çıkmaya yönelik konulara odaklanmasına yol açtı.

Bu yüzden SAA’nın durumu, Coronavirus salgını sonrasında Güney Afrika’nın içine yuvarlandığı kaotik ortam düşünüldüğünde hiç de öncelikli değil.

İçerisinde bulunduğu sıkıntılı durum sebebiyle geçtiğimiz Aralık ayında iflas koruma programına alınan şirket, salgın sonrasında tüm uçuşlarını durdurmuştu.

Son altı senede Güney Afrika hükümeti SAA’ya toplam 20 milyar Rand civarında finansal destek sağlayarak, şirketi batmaktan defalarca kurtarmıştı.

Aynı dönemde SAA’nın zararı ise 26 milyar Rand’ı bulmuştu.

Belli ki bu kez yolun sonuna gelindi.

Normal dönemde 45 uçaklık filosuyla 40 civarında noktaya sefer yapan SAA, kısa vadede yeniden uçmaya başlayabilecek gibi görünmüyor.

Comments

One response to “South African Airways İflasın Eşiğinde”