Alman Devleti, Lufthansa’dan Hisse Satın Alacak

Coronavirus salgınının en sert bir biçimde vurduğu sivil havacılık sektörü, devlet yardımı olmadan ayakta kalabilecek gibi görünmüyor.

Sektörün ciddi anlamda etkilenmeye başladığı ilk günlerden itibaren dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, havayolu şirketlerine yönelik yardım paketleri açıkladılar.

Dünyanın en büyük havayolu gruplarından Lufthansa için de durum farklı değil.

Basına dün yansıyan bir habere göre, iş sadece malî yardımla kalmayacak gibi görünüyor.

Alman hükümet yetkilileri ile Lufthansa yönetimi arasında, muhtemel bir hisse satışı için müzakereler yapılıyor.

Yine aynı haberdeki iddiaya göre, Alman devleti Lufthansa’nın bir kaç milyar Euro tutarındaki hissesini satın alabilir.

Bugünkü hisse fiyatına göre Lufthansa’nın piyasa değeri yaklaşık 4 milyar Euro mertebesinde.

Sadece 1 milyar Euro’luk hisse satın alınacağını var saysak bile, Lufthansa’daki devlet hissesi bir anda %25-30 arasına çıkmış olacak.

Lufthansa Group CEO’su Carsten Spohr yaptığı bir açıklamada, şirketin yeniden devletleştirilmesinin söz konusu olmayacağını, sadece bu zor dönemden geçilirken gereken malî desteğin sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Alman devleti, 1994-1997 yılları arasında, elinde bulunan tüm Lufthansa hisselerini satarak şirketi tamamen özelleştirmişti.

Alman İş Adamından Lufthansa’ya Büyük Yatırım

Öte yandan, geçtiğimiz Mart ayında, Heinz Hermann Thiele adlı bir iş adamı, çok ciddi bir oranda hisse satın alarak dikkat çekmişti.

Knorr Bremse adlı otomotiv firmasının sahibi olan Thiele, ay boyunca farklı zamanlarda yaptığı alımlarla Lufthansa’daki hisse oranını %10’a yükselterek, şirketin en büyük hissedarı konumuna geldi.

Heinz Hermann Thiele bu iş için yaklaşık 200 milyon Euro ödedi.

Türkiye’de Durum Nasıl?

Ülkemizdeki havayolları ile ilgili olarak şu âna kadar henüz somut bir destek paketi açıklanmış değil.

Sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın konusunda yaptığı ilk ayrıntılı açıklamasında, THY’ye de destek verileceğini belirtmişti.

Ancak THY’nin ardından ikinci büyük havayolu konumunda bulunan Pegasus ve daha ziyade charter operasyonu yapan Onur Air ve Corendon’un durumuyla ilgili herhangi bir bilgi vermemişti.

THY’deki devlet payı %49 mertebesinde. Almanya’dakine benzer bir girişimde bulunulması halinde, THY yeniden devlet şirketi statüsüne geçecektir.

Bu yüzden, ülkemizde böyle bir şey yerine doğrudan malî destek sağlanabileceğini düşünüyoruz.

Ayrıca başta Pegasus olmak üzere diğer havayollarının da benzer şekilde desteklenmesi, ülke menfaati açısından büyük önem taşıyor.


Posted

in

,