Flybe’nin Heathrow Slotlarını British Airways Aldı

Geçtiğimiz günlerde iflas eden bölgesel havayolu şirketi Flybe’nin Londra Heathrow Havalimanı’ndaki slotlarını, British Airways aldı.

Sessiz sedasız ve son derece çabuk bir biçimde gerçekleştirilen bu işlem sonucunda British Airways, Flybe’nin kullanımında olan 12 slotu bünyesine kattı.

Konuyla ilgili slot değişim talebinin, Flybe’nin iflas ettiği tarihte yapılması, bu işin ne denli hızlı bir biçimde gerçekleştirildiğinin bir kanıtı niteliğinde.

Slotlar Neden British Airways’e Verildi?

Heathrow gibi, uçuş haklarının son derece değerli olduğu ve havayolları arasında bir hayli yüksek paralar karşılığında alınıp satıldığı bir havalimanında Flybe’nin slotları acaba nasıl bu kadar kolay ve hızlı bir biçimde British Airways’e verildi?

İşin sırrı, 2012 yılındaki bir anlaşmada yatıyor.

O yıl, bir başka İngiliz bölgesel havayolu şirketi BMI iflas etmişti.

British Airways, BMI’ı ve dolayısıyla onun Heatrow’daki 14 adet slotunu satın almıştı.

Ancak devreye Avrupa Birliği Komisyonu girmiş ve bu işlemin, Heathrow’daki rekabeti olumsuz etkileyeceğini belirterek, söz konusu slotların başka havayollarına verilmesini talep etmişti.

Bunun üzerine, 12 slot Flybe, iki slot ise Transaero adlı başka bir havayoluna tahsis edilmişti.

Neticede British Airways, son derece değerli olan ve kolay kolay bir seferde açığa çıkmayacak 12 slotu birden elde etmiş ve Heathrow’daki varlığını daha da güçlendirmiş oldu.


Posted

in

Tags: