“Cankurtaran Salı” Olmayan Uçağın Rotası Nasıl Uzadı?

Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri ile Meksika arasındaki bir uçuşun rotası ilginç bir biçimde uzadı.

Dallas’tan Cancun’a gitmek üzere hareket eden, American Airlines’a ait Airbus A321 tipi bir uçak, mümkün olan en kısa rotayı takip etmek yerine, yolu bir hayli uzattı.

Söz konusu uçak, Dallas – Cancun arasında, direkt bir biçimde Meksika Körfezi’nin üzerinden geçmek dururken, adeta körfezin kenarından dolanarak uçtu.

Normalde iki saat kadar süren uçuş bu yüzden neredeyse üç buçuk saatte tamamlanabildi.

Bu garip durumun temelinde, sıra dışı bir sebep yatıyor.

American Airlines filosundaki bazı eski A321’lerde, deniz, göl, nehir gibi yerlere bir acil iniş yapıldığında kullanılacak cankurtaran salları bulunmuyor.

Bu çerçevede bakıldığında, normalde ABD iç hatlarında kullanılan bu uçaklarda gerçekten de cankurtaran salına ihtiyaç duyulmuyor.

Ancak bu uçakların Dallas – Cancun gibi denizin üzerinden geçilen hatlarda kullanılmaları halinde, karaya en yakın geçecek şekilde farklı bir rota çizilmesi gerekiyor.

Tüm uçaklarda standart tahliye kaydıraklarının (emergency slides) bulunması mecburî. Bunlar gerektiğinde su üzerinde birer bot olarak da kullanılabiliyor.

Bununla birlikte, uçakta bir cankurtaran salının bulunup bulunmaması ise ilgili sivil havacılık otoritesinin koyduğu kurallara ve havayolu şirketinin buna paralel tercihine göre değişiyor.

Amerikan Havacılık İdaresi FAA, uçak tipine göre değişmekle birlikte, deniz üzerinde 50 veya 100 millik bir mesafenin kat edileceği durumlarda, uçakta bir cankurtaran salı bulunmasını mecburî tutuyor.


Posted

in

Tags: