Boeing 737 MAX’taki Sorun, Yazılımın Ötesinde Olabilir

Art arda meydana gelen iki kazanın sonrasında yere çekilen ve on aydır uçamayan Boeing 737 MAX tipi uçaklar hakkında neredeyse her gün yeni bir gelişme yaşanıyor.

Kamuoyuna yansıyan son bilgiler, Boeing 737 MAX’taki sorunun sadece yazılımdan ibaret olmayabileceğini ortaya koyuyor.

Boeing 737 MAX

2018 ve 2019 yılında yaşanan kazaların sebebi olarak, uçağı dengede tutmaya yarayan ve Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) adı verilen sistemde yaşanan sorunlar gösterilmişti.

Dolayısıyla Boeing, MCAS’ın yazılımına odaklanmıştı.

Ancak New York Times’ta yayımlanan bir habere göre, uçağın motorları ve kuyruğu ile ilgili iki yeni aksaklıktan şüpheleniliyor.

Motorların yapısal olarak zayıf olduğu ve bu yüzden parçalabileceği, ancak bu ihtimalin son derece düşük olduğu kaydediliyor.

Ayrıca, kuyruğu kontrol eden iki ayrı kablo hattının birbirlerine çok yakın olduğu ve bu yüzden bir kısa devre meydana gelebileceği; bunun sonucunda da pilotların çok çevik bir biçimde müdahale edememeleri durumunda uçağın dalışa geçerek düşebileceği belirtiliyor.

Ne kadar düşük ihtimal olursa olsun, bu gibi risklerin konuşulması, 737 MAX’a karşı zaten bir hayli menfî olan yolcu algısını daha da kötüleştirebilir.

Bunun yanı sıra, yeni tespit edilen bu iki sorunun, Boeing 737’nin önceki modellerinde de bulunabileceğinden endişe ediliyor.

Gelgelelim, Boeing yetkilileri bu gibi sorunların bütün uçaklarda zaman içerisinde ortaya çıkabileceğini ve kolaylıkla çözülebileceğini iddia ediyor.

Görünen o ki 737 MAX daha uzunca bir süre sivil havacılık sektörünün bir numaralı gündem maddesi olmaya devam edecek.


Posted

in

Tags: