Cape Cod İstanbul Semalarında

Yapım ve yönetimi Aydın Erel tarafından gerçekleştirilen Cape Cod İstanbul Semalarında (Cape Cod Over Istanbul) adlı belgesel film, bir önceki yazımızda bahsettiğimiz Wings Over Istanbul adlı eserin bir uyarlaması niteliğini taşıyor.

Cape Cod İstanbul Semalarında aynı zamanda, ülkemizde bir hayli bâkir bir alan olan havacılık belgeselciliğine önemli bir katkı niteliğini taşıyor.

New York’tan İstanbul’a kesintisiz uçuş rekorunun da anlatıldığı, ilginç ve kolay okunan Wings Over Istanbul’un gayet başarılı bir uyarlaması olan bu belgesel, hayli uzun bir araştırma ve inceleme sürecinin sonucu olarak yapımı gerçekleştirilmiş bir doku-drama.

2011 yılında yapımı tamamlanan filmin ABD galasının, pilotların İstanbul’a gidişlerinin 80. yıldönümüne denk getirilerek, kendi köklerinin bölgesi Massachusetts eyaletinin Cape Cod yarım adasındaki South Yarmouth’taki Cultural Center of Cape Cod adlı kültür merkezinde 31 Temmuz 2011 akşamı pilotların ailelerinin, havacılık sektörünün ilgilerinin ve basının katılımı ile birlikte yapıldığını, film için hazırlanan web sitesinden öğrenmekteyiz.

Belgeselin İstanbul Galası ise 17 Kasım 2011 tarihinde Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirilmiş, bundan sonra aradan geçen sekiz yıla yakın süreye karşın filmin genel dağıtım ve gösterimi maalesef gerçekleştirilememiştir.

Filmi izlerken, uzun soluklu hazırlık ve yapım sürecinin nedenini anlamak mümkün oluyor.

Zira, 54 dakika boyunca hem yabancı arşivlerden elde edilmiş görüntüler ve nadir görseller ile birlikte hayli geniş kapsamlı bir yazılı basın taramasına ilişkin materyallerle kitabın anlatısı çok güçlü bir biçimde destekleniyor.

Dahası, asıl takdir edilmesi gereken, film için hikâyesi anlatılan iki pilotun yakınlarına ulaşılarak onlarla gerçekleştirilen röportajlar eşliğinde yolculuğun tanıklıklarla desteklenmesidir.

Cape Cod

Filmin son gösterimi, yönetmen Aydın Erel’in de katılımıyla 11 Kasım 2019 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen Atatürk Dönemi’nde Havacılık adlı panel kapsamında gerçekleştirildi.

Biz de bu vesileyle izleme fırsatı bulduk.

Belki bu noktada bir eleştiri; keşke filmin bugüne kadar özellikle havacılık öğrencileri de başta olmak üzere daha geniş kitlelere ulaşacak bir yol ve/veya yöntemin bulunabilmesi hususunda getirilebilir.

Zaten Sayın Erel de yakın zamanda bu konuda harekete geçeceğini belirtmiştir.

Bu hususta bir gösterim programlamak veya film gösterimi düzenlemek için kendisiyle info@8sanat.com adresi üzerinden iletişime geçilebilir.

Kitaba ilişkin yazımızdaki bir temenniyle bitirecek olursak; dileriz ve isteriz ki bu faydalı belgesel de kısa sürede ulaşılıp izlenebilecek bir formül bulunsun ve Türk havacılık camiasının ilgisine ve istifadesine sunulsun.


Posted

in

,