Biniş Kartı (Boarding Pass) Üzerindeki “SSSS” İbaresi Ne Anlama Geliyor?

Boarding Pass ya da Türkçe söylenişiyle Biniş Kartı üzerinde yer alan “SSSS” ibaresinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

SSSS, İngilizce “Secondary Security Screening Selection” kelimelerinin bir kısaltması.

Bir yolcu olarak size verilen biniş kartında bu ibare bulunuyorsa, ilave güvenlik taramasına tâbi tutulacağınız ve daha ayrıntılı bir biçimde aranacağınız anlamına geliyor.

Etraflı bir aramanın yanı sıra güvenlik memurları yolculara çeşitli sorular sorabiliyor.

Böyle bir durumda biniş kartınızı evinizde veya havalimanındaki bir kioskta bastırmanız da mümkün olmuyor.

Biniş kartınızı alabilmek için mutlaka bir check-in bankosuna başvurmanız gerekiyor.

11 Eylül 2001 olayından sonra yürürlüğe giren ve güvenli uçuş programı olarak adlandırılan bu uygulama sadece Amerika Birleşik Devletleri çıkışlı veya varışlı seferlerde geçerli.

Bu çerçevede, bir yolcunun SSSS kategorisine alınmasının farklı bir çok sebebi olabiliyor.

İlgili biletin uçuşa çok az bir süre kala satın alınması, biletin nakit para ile satın alınması, biletin tek yönlü (one way) olması, yolcunun son dönemde ABD tarafından riski olarak belirtilen ülkelere seyahat etmesi gibi unsurlar, bir yolcunun ilave güvenlik taramasına tutulmasına yol açabiliyor.

Veya sistemin tamamen tesadüfî bir seçimi sonucunda yolcunun adı bu listede çıkabiliyor.

Ayrıca ABD Ulaştırma Güvenlik Kurumu (Transportation Security Administration), belli bir ülkeden çıkan tüm yolcuların tâbi olacağı güvenlik seviyesini yükseltebiliyor.

Bu gibi hallerde, mesela bir İstanbul – New York uçuşunda, tüm yolcuların el bagajları tek tek aranıyor.

ABD çıkışında SSSS kategorisine düştüyseniz işiniz biraz daha meşakkatli.

Standart kontrollerin ötesinde bir inceleme yapılıyor ve bu süreç duruma göre 5 ilâ 10 dakika arasında bir zamanınıza mâl olabiliyor.

ABD’ye sık sık seyahat ediyorsanız ve adınız sürekli bir biçimde SSSS listesinde çıkıyorsa, bu can sıkıcı durumdan kurtulmak amacıyla The Department of Homeland Security’nin web sayfasından başvuruda bulunabilirsiniz.


Posted

in

,