Gatwick Havalimanı, Yolcuların Uçağa Biniş Yöntemini Değiştirebilir

İngiltere’nin ikinci büyük havalimanı Londra Gatwick, yolcuların uçağa biniş (boarding) yöntemini değiştirmeye yönelik deneme çalışmaları yapıyor.

İki ay boyunca sürecek denemeler sırasında, uygulanacak alternatif biniş yöntemi sayesinde yolcu akışının hızlanıp hızlanmayacağı gözlemlenecek.

Yeni uygulamada da her zamanki gibi ilk olarak öncelikli yolcular uçağa alınacak.

Bunun ardından, uçağın en arkasından öne doğru, cam kenarında oturan yolcular davet edilecek.

Cam kenarındaki yolcuların ardından önce orta koltuktakiler; en son olarak ise koridor tarafında oturacak yolcular binecek.

Biniş başladığında kapıda hazır bulunmayan veya bir şekilde sırasını kaçıran yolcular ise en sona kadar beklemek zorunda kalacak.

Biniş sırasının hangi koltukta olduğu ise kapılara yerleştirilecek büyük ekranlardan gösterilecek.

Denemeler ilk olarak, havalimanındaki 101 numaraları kapıdan, easyJet uçuşları için başlatılmış durumda.

Gatwick Havalimanı, yapılan teorik hesaplamalarda söz konusu yeni yöntem sayesinde boarding süresinin %10 oranında kısalacağının görüldüğünü açıkladı.

Sürede elde edilecek faydanın yanı sıra, yeni yöntemin sağlıklı bir biçimde uygulanabilmesi halinde, yolcuların biniş için sıraya geçip beklemelerine de gerek kalmayacak.

Koltuk numarasına göre sırası gelen yolcu uçağa geçecek.

İki aylık deneme sürecinin sonunda hem yolculardan gelen geri bildirimler hem de boarding sürecinde elde edilen sonuçlar toplanıp değerlendirilecek.

Uçağa biniş yönteminin değiştirilmesinde somut bir fayda görülmesi halinde, Gatwick Havalimanı, ilgili havayolları ile temasa geçerek bu uygulamayı yaygınlaştırmaya başlayacak.

Samimi olmak gerekirse, sektörde genel olarak zone boarding şeklinde adlandırılan bu ve benzeri yöntemler yıllardan beridir çeşitli şekillerde denenmekte.

Yüzde yüz başarılı bir biçimde yapılan bir örneğine de pek rastlamadık desek yeridir.

Ama itiraf edelim; şahit olduğumuz en hızlı boarding, ABD iç hatlarındaki bir Southwest uçuşuydu.

Yolcular uçağa adeta koşarak gidiyordu.

Çünkü check-in sırasında yolculara koltuk numarası tahsis edilmiyor, bu yüzden de uçağa ilk binen istediği yere oturuyordu.

🙂