İngiltere, Emirates’in “Duş Görevlilerini” Yasakladı

İngiltere, Emirates filosundaki Airbus A380 tipi uçakların First Class bölümündeki duştan sorumlu olarak çalışan personele yasak getirdi.

Yasağa gerekçe olarak, söz konusu duş görevlilerinin uçuş ekibinden olmaması ve uçakta görev yapmak için gerekli sertifikaya sahip olmaması gösterildi.

Biraz daha ayrıntı vermek gerekirse, duş görevlileri bir kabin görevlisinin aldığı eğitimleri almıyor.

Bu yüzden mesela, kemer ikaz ışıkları yandığında, kabin memurları kendilerine ayrılmış koltuğa otururken, duş görevlisinin aslında bir yolcuymuş gibi yolcu koltuğuna oturması gerekiyor.

Duş görevlileri ayrıca, bir kabin memuruna göre çok daha düşük bir maaş alıyor.

Hemen yürürlüğe giren yeni talimat sonrasında Emirates, A380 uçakları ile yaptığı Londra, Manchester ve Glasgow uçuşlarında artık duş görevlisi bulundurmuyor.

Şirket bunun yerine, söz konusu uçuşlara ilave bir kabin memuru tahsis etmeye başladı.

Bilindiği üzere kabin memurları, sahip oldukları iniş kartlarıyla (Landing Card) bir çok ülkeye girebiliyor veya meslekleri gereği çok uzun süreli vize alabiliyor.

Bu statüde olmayan duş görevlilerinin, kabin memurlarıyla aynı haktan yararlanıp gidilen yabancı bir ülkeye girmeleri, İngiliz resmî kurumlarının dikkatini çekmiş belli ki.

Tabii bu noktada sorulması gereken soru, neredeyse on yıldır İngiltere’ye bu şekilde sefer yapan Emirates ve onun duş görevlileri için resmî kurumların şimdiye kadar neden izin verdiği veya buna göz yumduğu.

Kim bilir belki de, artık bir yılan hikâyesine gönen Brexit çalışmaları kapsamında sınır giriş-çıkışlarındaki uygulamalar yeniden gözden geçiriliyordur.