Üçüncü Pist, Heathrow’daki Dengeleri Değiştirecek

2026 yılı sonuna kadar tamamlanarak hizmete girmesi planlanan üçüncü pist, Londra Heathrow Havalimanı’ndaki dengeleri değiştirecek.

Heathrow’un bir numaralı taşıyıcısı British Airways’in açık ara ile de olsa takipçisi konumundaki Virgin Atlantic, yeni pistle birlikte büyük bir atılım yapmaya hazırlanıyor.

Virgin Atlantic, üçüncü pistin sağlayacağı ilave kapasite ile birlikte önümüzdeki yıllarda 84 yeni hatta uçuş başlatmayı hedefliyor.

Halihazırda Heathrow’daki pazar payı %5-6 aralığında olan şirket, günümüzde buradan sadece 19 noktaya sefer düzenliyor.

Bu çerçevede bakıldığında, Virgin Atlantic’in yeni piste ilişkin beklentisinin son derece iddialı olduğunu söylemek mümkün.

Londra Heathrow Genişleme Planı

Şirketin bu beklenti ve hedeflerinin gerçekleşmesi yönündeki en önemli mesele ise slot tahsisinin nasıl yapılacağı.

Zira British Airways ve IAG çatısı altındaki diğer ortaklarının Heathrow’daki pazar payı %55’i buluyor.

Yeni pistin sağlayacağı ilave kapasitenin, mevcut duruma paralel bir biçimde dağıtılması halinde, rekabet bakımından mevcut durumun pek değişmeyeceği söylenebilir.

Bunun farkında olan İngiliz yetkili makamları, Heathrow’daki rekabeti artırmak ve ortalama bilet fiyatlarını ucuzlatmak amacıyla, slot tahsisine azamî dikkati göstereceklerini belirtiyor.

Gelgelelim, IAG yönetimi yaptığı bir açıklama ile Virgin Atlantic’in mevcut şartlar altında Heathrow’da slot satın alarak payını %20’ye kadar çıkarma fırsatına sahip olduğunu, ancak şirketin kurumsal stratejisi gereği bu yönde hareket etmediğini iddia etti.

IAG ayrıca, Virgin Atlantic’in buradaki bazı slotlarını başka havayollarına kiraladığına da dikkat çekti.

Bilindiği üzere Londra, turizm, moda, finans, ticaret gibi bir çok farklı açıdan tam bir cazibe merkezi.

Bu yüzden buraya uçmak isteyen veya mevcut uçuş sayısını artırmak isteyen çok sayıda yabancı havayolu bulunuyor.

Virgin Atlantic’in, söylediğinin aksine yeterince aktif davranamaması halinde, 2020’nin ikinci yarısından itibaren artacak kapasiteyi nispeten yüksek bir oranda yabancı havayollarına tahsis etmek daha mantıklı görünüyor.

Tabii bu soruların cevabını bulabilmek için en azından bir kaç yıl daha beklememiz gerekiyor.