Dubai El Maktum Havalimanı (DWC)

Dubai El Maktum Havalimanı Projesi Askıya Alındı

2018 yılının Ekim ayındaki bir yazımızda, gayrıresmî kaynaklara göre, Dubai El Maktum Havalimanı (IATA: DWC, ICAO: OMDW) projesinin askıya alındığını duyurmuştuk.

Aradan geçen yaklaşık bir yılın ardından bu haber kesinleşti.

Projedeki inşaat çalışmaları tamamen durdurulurken, finansmanı da donduruldu.

Dubai Airports tarafından Bloomberg’e yapılan bir açıklama da ise, geçtiğimiz yıl çıkan haberlerde olduğu gibi, projenin master planının güncellendiği belirtilerek işin askıya alındığı resmen teyit edilmedi.

Dubai Airports, projenin master planını sürekli bir biçimde güncelleyerek, yolcu dostu hizmet tasarımı ilkeleri çerçevesinde en son teknolojiyle uyumlu hale getirmekte olduklarını söyledi.

Dubai El Maktum Havalimanı (DWC)

Ancak işin gerçeği şu ki Dubai ekonomisi, 2010 yılından bu yana en düşük oranlı bir biçimde büyüyor.

Şehri ziyaret eden turist sayısı da 2017’den bu yana hemen yemen aynı seviyelerde seyrediyor.

Dubai’nin ana motorlarından bir tanesi olan Emirates havayolunun da son dönemde durgunluğa girmesi ve büyümek şöyle dursun, tüm uçuş ağı ve filo yapısının gözden geçirmesi, El Maktum Havalimanı’nın geleceğini etkileyen bir diğer unsur olarak öne çıkıyor.

Projenin şu anki gidişatı, havalimanının tam kapasiteye ancak 2030’lu yılların ortalarında ulaşabileceğini gösteriyor.

Bizim tahminimiz, 2020’li yıllarda elde edilecek teknolojik gelişmelerin sonrasında, o yıllarda artık bu denli büyük bir havalimanına gerek kalmayacağı ve bu yüzden de bu projenin hiç bir zaman bitirilemeyeceği yönünde.

Dubai El Maktum Havalimanı

Kent merkezinin 37 km kadar güney batısında kalan El Maktum Havalimanı, Dubai South (Dubai World Central) adlı devasa projenin kalbi niteliğini taşıyor.

Dubai South projesi kapsamında, havalimanının çevresinde lojistik, havacılık, ticaret, fuarcılık ve yerleşim yerlerinden oluşan son derece büyük bir havalimanı kenti kurulacak.

Havalimanı aynı zamanda, Cebel Ali Limanı ve Cebel Ali Serbest Bölgesi ile de entegre bir yapıya sahip olacak. Bu sayede deniz – hava kargo arasında son derece hızlı ve verimli bir bağlantı sistemi kurulacak.

36 milyar USD’ye mâl olması beklenen bu muazzam projenin aslında 2017 yılına kadar tamamen bitirilmesi hedefleniyordu.

Ancak 2008-2009 küresel mâlî krizinin ardından bitiş tarihi 2027’ye ötelendi.

Bununla birlikte, El Maktum Havalimanı, 27 Haziran 2010 tarihinde yapılan bir kargo seferiyle hizmete girmişti.

Emirates’in kargo uçaklarıyla yaptıkları dahil olmak üzere, Dubai varışlı kargo uçuşları uzunca bir süreden beridir sadece El Maktum Havalimanı’nda icra ediliyor. Günümüzde 30’dan fazla hava kargo şirketi buraya operasyon yapıyor.

27 Ekim 2013 tarihinde Wizz Air’in gerçekleştirdiği Budapeşte – Dubai uçuşu ile El Maktum Havalimanı’nda bu kez yolcu seferleri başlamıştı.

Dubai El Maktum Havalimanı – Terminal Binaları ve Uydular

Zamanla buraya sefer yapan havayolu şirketlerinin sayısı artmış olmakla birlikte, bunların genelde düşük maliyetli taşıyıcılar ve charter firmalarından oluştuğu görülüyor.

El Maktum Havalimanı’nda şu an için operasyon, kurulan geçici bir terminal binası üzerinden gerçekleştiriliyor. Yer hizmetleri dnata, ikram üretimi Emirates Flight Catering ve perakende işleri Dubai Duty Free firmaları tarafından gerçekleştiriliyor.

Günümüzde sadece bir pisti ve 7 milyon yolcu ve 250.000 ton kargo kapasitesine sahip olan meydan, tamamlandığında bambaşka bir görünüme sahip olacak.

Gelecek 10 yılın sonlarına doğru tamamlanması öngörülen proje sonucunda havalimanıda beş pist bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesi 260 milyon, kargo kapasitesi ise 12 milyon ton olacak.

El Maktum Havalimanı şu an için yılda yaklaşık 1 milyon yolcuya hizmet veriyor.


Posted

in