Qatar Airways, Suriye Hava Sahasını Kullanıyor

Geçtiğimiz Nisan ayında Suriye Ulaştırma Bakanı Ali Hammoud, Katar’dan gelen talep üzerine, Qatar Airways’in Suriye hava sahasını kullanmasına izin verdiklerini açıklamıştı.

Qatar Airways böylece, Suriye’de iç karışıklıkların başladığı 2011 yılından bu yana uzak durduğu Suriye hava sahasını yeniden uçuş planlarının içine almıştı.

Bu değişiklik sayesinde, daha önce Suriye hava sahasının çevresinden dolandıkları için 90 dakikaya yakın bir zaman kaybı yaşayan Qatar Airways uçakları, nispeten düz bir rota üzerinden uçabilir olmuştu.

Yeni rotaların uygulanmaya başlamasıyla birlikte Qatar Airways hem zaman hem de akaryakıt ve uçuş ekibi maliyetleri (mesai saatleri) açısından tasarruf etmeye başladı.

Suriye devleti de hava sahasını kullanan Qatar Airways uçaklarından üst geçiş ücreti tahsil ederek küçük bir meblağ olsa da bu işten yeniden gelir elde eder hale geldi.

Katar’a Uygulanan Ambargo

Suriye hava sahası özellikle, 2017 yılının Haziran ayında yaşanan siyasî krizin ardından, komşuları tarafından Katar’a uygulanmaya başlayan ambargo sonrasında çok daha kritik hale gelmişti.

Zira ambargo kararı çerçevesinde bir çok Arap devleti hava sahalarını, Qatar Airways uçuşlarına kapatmıştı.

Qatar Airways’in özellikle batıya doğru yapılan uçuşlarında yolculuk süresi ciddi bir biçimde uzamış ve ayrıca şirketin, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 25, Suudî Arabistan’a 20, Bahreyn’e 6 ve Mısır’a 5 olmak üzere toplam 56 tarifeli seferi süresiz olarak askıya alınmıştı.

Tabii Suriye hava sahası Qatar Airways’in özellikle Akdeniz kıyılarındaki Avrupa noktaları için önemli.

Bu yüzden, mesela, Doha – Atina seferini yapan bir uçak, Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye hava sahalarını kullanamadığından, Türkiye üzerinden geçmekteydi.

Suriye hava sahasının Qatar Airways uçaklarına açılmasıyla birlikte bu ve benzeri Akdeniz rotaları ciddi bir biçimde kısaldı.

Havayolu 101’de zaman zaman değindiğimiz üzere, sivil havacılık sektörü ile uluslararası siyaset adeta etle tırnak gibi.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, yıllarca kapalı kaldıktan sonra Suriye’deki diplomatik misyon temsilciliklerini yeniden açmışlardı.

Yakın bir gelecekte Katar’ın da benzer bir hamlede bulunmasının sürpriz sayılmayacağı belirtiliyor.

Dolayısıyla, Suriye hava sahasının Qatar Airways uçuşlarına açılması bu çerçevede değerlendirilebilir.