Qatar Airways, Suriye Hava Sahasını Kullanabilecek

Suriye Ulaştırma Bakanı Ali Hammoud, Katar’dan gelen talep üzerine, Qatar Airways’in Suriye hava sahasını kullanmasına izin verdiklerini açıkladı.

Qatar Airways böylece, Suriye’de iç karışıklıkların başladığı 2011 yılından bu yana uzak durduğu Suriye hava sahasını yeniden uçuş planlarının içine aldı.

Ali Hammoud, bu müspet kararda, söz konusu karışıklıklar başladığından bu yana Katar’ın Suriyeli havayollarına Doha’ya uçuş yasağı getirmemiş olmasının önemli payı bulunduğunu kaydetti.

Mevcut uygulamada Suriye hava sahasının çevresinden dolanmak zorunda kalan Qatar Airways uçaklarının, 90 dakikaya yakın bir zaman kaybı yaşadıkları belirtiliyor.

Yeni rotaların uygulanmaya başlamasıyla birlikte Qatar Airways hem zaman hem de akaryakıt ve uçuş ekibi maliyetleri açısından tasarruf etmeye başlayacak.

Suriye devleti de, hava sahasını kullanan Qatar Airways uçaklarından üst geçiş ücreti tahsil ederek küçük bir meblağ da olsa bu açıdan yeniden para kazanmaya başlayacak.

Havayolu 101’de zaman zaman değindiğimiz üzere, sivil havacılık sektörü ile uluslararası siyaset adeta etle tırnak gibi.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, yıllarca kapalı kaldıktan sonra Suriye’deki diplomatik misyon temsilciliklerini yeniden açmışlardı.

Yakın bir gelecekte Katar’ın da benzer bir hamlede bulunmasının sürpriz sayılmayacağı belirtiliyor.

Dolayısıyla, Suriye hava sahasının Qatar Airways uçuşlarına açılması bu çerçevede değerlendirilebilir.

Öte yandan hatırlanacağı üzere 2017 yılının Haziran ayında komşu devletlerle yaşanan siyasî krizin ardından, Katar’ın çevresindeki bir çok devlet hava sahasını Qatar Airways uçuşlarına kapatmış ve şirket bu yüzden büyük zarara uğramıştı.

Qatar Airways’in özellikle batıya doğru yapılan uçuşlarında yolculuk süresi ciddi bir biçimde uzamış ve ayrıca şirketin, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 25, Suudî Arabistan’a 20, Bahreyn’e 6 ve Mısır’a 5 olmak üzere toplam 56 tarifeli seferi süresiz biçimde iptal edilmişti.