Şanghay Havalimanı – Yeni Uydu Terminali

Şu günlerde yeni havalimanı inşaatı dendiğinde aklımıza ilk olarak, Çin’in başkenti Pekin’de bulunan Daxing Havalimanı geliyor.

Daxing Havalimanı, 30 Eylül 2019 tarihinde resmen hizmete girmek için adeta geri sayım yapıyor.

Oysa Daxing Havalimanı’nın çok da uzağında olmayan bir noktada, Şanghay’da da gayet iddialı bir havalimanı projesi devam ediyor.

Şanghay Pudong Havalimanı’nın (PVG) yolcu kapasitesini artırmak amacıyla, devasa bir uydu terminal inşa ediliyor.

74 milyonu aşan yolcu sayısıyla bu bakımdan dünyanın en büyük dokuzuncu havalimanı olan Şanghay, bu yoğunluğa bir çare olarak yeni terminal binasını sessiz sedasız bir biçimde devreye sokmaya hazırlanıyor.

Şanghay Havalimanı Yeni Uydu Terminal Binası Temel Atma Töreni

Yeni uydu terminalin temeli, 29 Aralık 2015 tarihinde atılmıştı.

Yıllık yolcu kapasitesi 38 milyon olarak belirlenen ve tasarımı ve planlaması dünyaca ünlü mimarlık firması Corgan tarafından yapılan yeni terminalin, bu yılın Eylül ayında hizmete açılması hedefleniyor.

Şanghay Pudong Havalimanı

Havalimanındaki mevcut Terminal 1 ve Terminal 2’nin 700 metre kadar güneyinde yer alan uydu terminalinde tam 83 adet biniş köprüsü bulunuyor. (Mevcut Terminal 1’de 28 ve Terminal 2’de 42 adet köprü bulunuyor)

Ana terminaller ile uydu binası, yer altına inşa edilen ve saatte 9.000 yolcu taşıyabilen bir raylı sistemle (Automated People Mover) bağlanacak. Yolcular, binalar arasında geçiş için bu sistemi kullanacak.

Aynı anda, büyüklüklerine göre değişmekle birlikte, 89 ilâ 125 adet arasında uçak aynı anda buraya yanaşabilecek.

Şanghay Pudong Havalimanı – Yeni Uydu Terminali

Toplam kullanım alanı 620.000 m² olan yeni uydu terminali, Terminal 1 (280.000 m²) ve Terminal 2 (490.000 m²) binalarından daha büyük.

Aslına bakacak olursak, yeni bina, dünyanın en büyük uydu terminali olma özelliğini taşıyor.

Yolcu kapasitesi, biniş köprüsü sayısı ve kullanım alanı düşünüldüğünde, adeta yeni bir havalimanı inşa edildiği bile söylenebilir.

Şanghay Havalimanı

Uydu terminali kendi içinde S1 ve S2 olarak sanal bir biçimde ikiye ayrılmış.

S1, Terminal 1 ile entegre çalışacak ve China Eastern Airlines ile Sky Team ittifakında olan havayollarına hizmet verecek. (Toplam teorik kapasite 36,8 milyon yolcu/yıl)

S2 ve Terminal 2 ise China Southern Airlines, Air China, Star Alliance üyeleri ve geri kalan diğer havayollarına ayrılmış. (Toplam teorik kapasite 43,2 milyon yolcu/yıl)

Projenin yapım maliyetinin 3 milyar USD civarında olması bekleniyor.

Şanghay Havalimanı – Yeni Uydu Terminali

Uydu Terminal Nedir?

Bu noktada belki de “uydu terminal” kavramını kısaca anlatmamız gerekiyor.

Uydu terminal, bir havalimanındaki yolcu kapasitesini ve uçak park pozisyonunu artırmak amacıyla, söz konusu havalimanının ana terminalinden ayrı bir şekilde inşa edilen binaya verilen addır.

Yolcular havalimanına, ana terminal binasının kapısından girer.

Güvenlik kontrolü, pasaport ve check-in işlemleri yine ana terminal binasında yapılan yolcular, uçağa binmek için, yürüyerek veya bu iş için özel olarak tasarlanmış raylı sistemleri kullanarak, uydu terminaline gider.

Dünya genelindeki büyük havalimanlarında çok sayıda uydu terminal örneği bulunmaktadır.

Paris CDG, Londra Heathrow ve Gatwick, Kuala Lumpur ve Boston, uydu terminal binasına sahip havalimanları arasında yer almaktadır.

Havalimanı kapasitesini artırma noktasında iyi bir çözüm olmakla birlikte, uydu terminal konsepti, yolcu konforu açısından çok da tercih edilen bir şey değildir.


Posted

in